Публикация

Как уредите в съвременния дом влияят на здравето?


През последните години все по-актуални стават изследванията за влиянието на статичното електричество върху човешкия организъм.

Причината за засиления интерес на учени и изследователи е в съвременния начин на живот. Хората все по-плътно се обграждат от уреди, включени в контакта. Затова специалистите са единодушни, че трябва да се спазват определени правила, които не само ще ни предпазят от токов удар, а и ще намалят влиянието на електромагнитните полета върху нашия организъм.
 
Безкрайна е поредицата от електрически уреди. Като започнем от радиото, телевизора, видеото, телефона и преминем към компютъра, скенера, факса, ксерокса, хладилника, микровълновата печка, тостера и т. н., и т. н. Всеки от тези уреди влияе на нашите клетки, макар и с неголемите магнитни излъчвания.

Биологичното действие на електромагнитните вълни се дължи на поглъщането им от тъканите. Ако искате да се чувствате във форма и да изглеждате по-млади и бодри, трябва да ограничите количеството на електромагнитните полета, които ви обкръжават по време на сън.

Добре е да се избягват и през деня, но когато това е невъзможно, поне през нощта трябва да сме колкото се може по-далеч от тях. Когато ние спим, оставаме на едно и също място в продължение на часове. Ако има електрически уреди около леглото ни и особено в близост до главата ни, се нарушава естествената активност на клетките.

А по време на нощния отдих тя е ключова, защото те са програмирани да се възстановяват и регенерират, което е жизненоважно за организма ни, за добрия ни външен вид и за нашето здраве.

Какво е нужно да направим?

Постарайте се максимално да намалите електрическите уреди в спалнята. Това означава, че в това помещение са излишни телевизорът, компютърът, електрическият часовник, както и мобилните телефони.

Някои хора може да възразят срещу подобни крайни действия. Но ако менюто ни е еднообразно и не особено хранително, ако имаме по-слаб имунитет, често не си доспиваме и не можем да си вземем пълноценна почивка, голямото количество магнитни полета около нас може да предизвика отклонения в здравето ни. А оттам да се отключат и по-сериозни проблеми.

В съвременния дом отвсякъде сме подложени на магнитни излъчвания. Нашият организъм обаче не е приспособен да се бори с подобни явления, ето защо и не можем да усетим бързото преминаване на електричеството през тялото ни.

А включването само на една електрическа лампа мигновено променя работата на главния мозък. Според изследвания  хората, които живеят в непосредствена близост до електрически станции или високоволтови предаватели, имат повишен риск от заболявания като рак, алцхаймер, паркинсон, възможно е да страдат по-често от безсъние, депресия или сънливост.

Това може да се случи и в домашни условия, особено ако във всяка стая има повече електроуреди. Децата са особено податливи на действието на електромагнитните вълни.

Здравето им се влошава, самите те стават неспокойни и нервни. Не позволявайте децата ви да спят в непосредствена близост до компютър или телевизор, нека бъдат по-далече от главите им, а най-добре е въобще да се изнесат от стаите им.

Поставяйте радиото, будилника или телефона си на пода, колкото е възможно по-далеч.

Ето и някои простички правила за безопасност, които смекчават въздействието на електромагнитните полета:

- Спазвайте инструкциите по използване на един или друг електрически уред. Поставяйте го там, където препоръчват специалистите.

- Гледайте телевизия от по-голяма дистанция – не по-малка от 120 см. Опасно е да заспивате пред включен телевизор, защото тогава сте отпуснати и опасността от негативно влияние нараства.

- Нека нощната ви лампа не е в непосредствена близост до леглото ви – поне на 120 см. По-добре е да станете да я загасите, преди да заспите, отколкото през цялата нощ да сте подложени на силни електромагнитни лъчения.

- Ако ви е необходим часовник, изберете механически за вашата спалня или в най-лошия случай – на батерии.

- Не бива да има контакти точно до главата ви.

- Не използвайте електрическо одеяло, защото то е включено в мрежата през цялата нощ.

- Приемайте допълнително чрез храната или таблетки витамин С, който по принцип защитава организма ни от вредните излъчвания.

- Не оставяйте електрическите уреди в режим на изчакване, най-добре ги изключете от контакта.

- В ежедневието ни компютърът е незаменим помощник, но внимавайте! Стойте на 70 см от екрана му и на всеки 45 минути е хубаво да се поразходите, да направите 15-минутна почивка и да глътнете свеж въздух. Препоръчително е да седите пред компютъра на ден не повече от 4 часа. За бременните е направо противопоказно да работят с компютър.

- Нека да обърнем внимание и на мобилните телефони. Вече не можем да се разделим от тях, купуваме ги на децата си, но нека малките апаратчета бъдат до нас, когато сме навън. Щом сме вкъщи, да ги държим по-далече от тялото си. Всичко, което се използва разумно, не вреди на организма ни, не влошава здравето ни, а само ни помага да се чувстваме по-щастливи.

- Сложете до компютъра си кактус или традесканция. Те поглъщат голяма част от вредните електромагнитни вълни.

Коментари