Публикация

МБАЛ-Силистра осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност

МБАЛ-Силистра осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност

Общите задължения на касата към всички болници са в размер на 123 млн. лв. за 2015, 2016 и 2017 г., посочва ЦЗПЗ


МБАЛ-Силистра АД е осъдила здравната каса за неплатена надлимитна дейност за 2016 г. Окръжният съд e постановил осигурителният фонд да заплати на болницата сумата от 38 615 лева – представляваща стойността на извършено лечение на пациенти по клинични пътеки за март 2016 г., заедно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на задължението.

 

Това информира Центърът за защита правата в здравеопазването, като уточнява, че решението на съда е от края на 2017 г. и не е влязло в сила, защото е обжалвано пред Апелативния съд. 

 

Осъдителни решения за неплатена надлимитна дейност на болниците вече произнесоха Софийският градски съд, Пловдивският окръжен съд и Шуменският окръжен съд, припомня сдружението.

 

ЦЗПЗ изтъква, че броят на болниците, които завеждат съдебни дала срещу НЗОК за неплатената надлимитна дейност, расте с всеки изминал ден заради изтичащите давностни срокове. Общите задължения на касата към всички болници са в размер на 123 млн. лв. за 2015, 2016 и 2017 г. 

 

Сумата ще набъбне двойно, след като към нея се добавят лихвите и разноските за държавни такси, адвокатски хонорари, съдебно-изпълнителни дела и други. Така около 100 милиона лева от парите, събрани от здравните вноски, вместо да се платят за лечение, ще отидат за покриване на съдебни разноски, коментира Центърът за защита правата в здравеопазването.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари