Публикация

Откриха нова група антибиотици

Откриха нова група антибиотици

Вещества, наречени малацидини, могат да бъдат използвани за бъдещи терапии, като изкореняват някои видове бактериални заболявания


Американски учени от университета Rockefeller в Ню Йорк откриха ново семейство антибиотици в почвени проби, предава Би Би Си.

 

Изследванията показват, че вещества в пробите, наречени малацидини, могат да бъдат използвани за бъдещи терапии, като изкореняват някои видове бактериални заболявания, които вече са станали резистентни към повечето съществуващи антибиотици. Екипът смята, че те ще бъдат ефикасни включително и срещу супермикроба MRSA, съобщава Би Би Си.

 

Изследването

 

Екипът на д-р Шон Брейди от университета Rockefeller използва техниката генно секвениране, за да анализира повече от 1000 почвени проби, взети от цялата територия на САЩ. Малацидините са открити в повечето от пробите.

 

Изследователите тествали новото вещество върху плъхове, които били в контакт с MRSA, и то елиминирало инфекцията, изразяваща се в кожни рани.

 

В момента екипът работи за подобряване на ефективността на субстанцията, като целта е в бъдеще да бъде разработена реална терапия.

 

От откритието до клиничната употреба

 

Не е възможно да се каже кога и дори дали едно ранно откритие на антибиотично вещество като малацидините ще има клинична реализация, коментира д-р Брейди. Трябва да бъде изминат дълъг и труден път от първоначалното откритие на антибиотик до готовия клиничен препарат.

 

Цялото изследване може да прочетете в сп. Nature Microbiology.

Коментари