Публикация

Семейните лекари поискаха отпадане на денонощното обслужване на пациентите им

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България настоява за повишаване на потребителската такса


Джипитата желаят да бъде направена промяна във вмененото им от законодателството задължение да бъдат 24 часа в денонощието на разположение на пациентите. Това стана ясно по време на пресконференция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Председателят на организацията доц. Любомир Киров каза, че предложението на джипитата е да бъде създаден отделен пакет с тази услуга. По думите му по този начин всеки лекар сам може да прецени дали да бъде 24 часа на разположение и за това да получава допълнително финансиране.

 

Според доц. Киров условията, в които работят общопрактикуващите лекари в България, са много тежки за тях. Той коментира, че в момента те са обременени от чисто административна работа, която им отнема от времето за лечение на пациентите. По думите му, в момента джипитата са превърнати в едни диспечери, чието основно задължение да се занимават с бумащина. Той отбеляза, че показателно за непривлекателните условия в тази професия е липсата на млади кадри. Според статистиката близо 67% от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50% годни, като се очаква през следващите години тази цифра да нарасне. Като средство за справяне с проблема доц. Киров посочи увеличаване на броя на специализациите.

 

Сериозен проблем е също така финансирането на извънболничната помощ. Доц. Киров каза, че нормално е 85% от медицинските проблеми да бъдат решавани още на ниво първична помощ. Здравната необходимост от специализирана извънболнична помощ е 10%, а от болнична – едва 5%. При нас обаче финансирането на тези медицински услуги е обърнато, което по думите му ще доведе до колапс на здравната система.

 

Доц. Киров заяви, че в момента политиците системно неглижират финансирането на първичната извънболнична помощ. През 2015 г. за ПИМП са отделени едва 6,6% от бюджета на здравната каса. През 2016 г. това са 6,4%, а през 2017 г. – 6.6%. През 2018 г. сдружението е поискало 6,7%, но депутатите са приели едва 6,1%. Доц. Киров попита как политиците смятат да изпълнят препоръката на Световната банка през 2020 г. тази цифра да бъде 12%.

 

Като един от начините да се подобри финансирането на практиките на джипитата доц. Киров посочи повишаване на потребителската такса, като тя да се заплаща от всички. Според него институциите трябва да поемат таксите на групите граждани, които са освободени от тях. 

 

Семейните лекари поискаха отпадане на денонощното обслужване на пациентите им

Коментари

Не е нормално, който и да било, да работи непрекъснато по 24 часа в седмицата. В този смисъл това не може да се иска и от общпрактикуващите лекари. Но има възможност да им  се осигури време за ефективна почивка чрез правилна организация на доболничната помощ. В момента ОПЛ в голямата си част са неоткриваеми през почивните дни, а центровете за спешна и неотложна медицинска помощ изпълняват техните функции. Вероятно така и трябва да бъде, но тогава тези центрове трябва да бъдат окомплектовани, оборудвани и да функционират на друг принцип.  

Анонимен
23 фев 2018 11:25

Никой човек не е в състояние да работи 24 часа в денонощието и да е ефективен. Все пак джипитата са лекаир, но преди всичко са хора. Не смятам, че това е нормално


Това не е ли в нарушение  на Кодекса на труда? Мисля, че там пише, че след 12 часов работен ден, трябва да има 12 часа почивка.

Неточно е пресъздаден факта, че се иска таксата на определени категории болни да се заплаща на ОПЛ с написаното" ОПЛ искат увеличение на таксата". 

Считам, че тази неточност  може да настрои хората към ОПЛ.
Надявам се да е просто неточност.
А иначе, 24-часовото разположение вече 18 години , ни разболя и трябва да бъде премахнато.

Анонимен
23 фев 2018 10:49

Страхотно, невероятно и най-вече много умно!!! Вероятно желанието на тези хубостници е здравето на пациентите да се обслужва само в делнични дни в чиновническо време м-у 9 и 17, а във вечерните нощните, ранните сутрешни часове, съботи, недели, празници и всякакви неработни дни ... те пациентите да бъдат на произвола на съдбата, оставени без направления и лашкани от болници на болници, от лекари на лекари. За да могат ОПЛ да ходят на екскурзии, да си харчат парите взети изпод масата, за да може след това да предписват правилните медикаменти и пр. и пр. Не е ли нагло дами и господа, а ? Май забравяте, че здравето на хората не зависи от чиновническо време и е 24 часа в денонощието докато човек е жив!!! Разбирам, че работата е изключително напрегната и има доста досадна документация, но който не желае сегашната схема и мисията си в живота просто да не става Джи Пи и това е!  Колегите им от спешната помощ едва ли ще са във възторг от предложенията. 

Анонимен
23 фев 2018 12:21

Кой нормален човек може да работи 24 часа в денонощето?

Явно още има немалко "умномисещи"индивиди в България,които смятат,че е нормално да си на разположение 24 часа в денонощието 365 дни в годината и да успяваш да си вършиш адекватно работата въпреки това.Затова и не само в съвсем скоро време не само ще се наложи да се чака със седмици за преглед при личния лекар,но може и изобщо да няма такъв !

Анонимен
23 фев 2018 14:54

В такъв случай като е нечовешко да се работи 24 часа в денонощието 365 дни в годината е редно всеки здравно осигурен да има второ джи пи или нещо подобно за извън чиновническото време, каквото очевидно не се споменава, но явно това се иска. Това е безобразие! Представете си , че човек се разболява в петък привечер и да трябва да чака за преглед и направление до понеделник това са поне 50-60 часа!!!! То не, че сега не е така... Ами, ако става дума за разболяване преди серия от повече от два почивни дни тогава какво???? 

Ако всеки заинтересуван внимателно прочете съдържанието на статията ,ще разбере,че идеята на НСОПЛБ е не да се оставят здравноосигурените пациенти без мед.помощ през нощта,уикенди или празнични дни,а тази мед.помощ да бъде организирана по друг начин или от други мед.структури и това да бъде законово уредено ,за да отпадне изискването за 24 часово разположение като неправилно и противоречащо на установените за работното време нормативни изисквания.

Здравето на пациентите е (би трябвало да е) ГЛАВНА ГРИЖА на самите пациенти! Не е нормално човек който от 20 години пуши, пие, не се храни адекватно, не спортува и не се изследва да очаква, като внезапно се разболее всички лекари в България да са му длъжни. Може би най-голямото лошо което социализмът е направил на Българите е да им вмени ИДЕЯТА че някой ДРУГ (държавата например) е задължен по какъвто и да е начин за тяхното здраве, работа и пр. Не господин Анонимен ВАША и единствено и само ВАША грижа си е! И само ако приемете че е ВАША грижа и се вземете в ръце и се грижите за тялото си (че и за живота си) , а не да търсите КОЙ ви е виновен, само тогава, ако вече не е късно разбира се може да се превърнете в здрав, богат и щастлив човек! А търсенето на оправдания И ДРУГИ виновници е елементарно упражнение на което и най-големият идиот е способен и от което основно страда търсещият, господин Анонимен. 

Много точно казано.Надявам се да го прочетат повече пациенти. 

На тази пресконференция доц. Киров обясни много точно, ясно, нагледно и на достъпен език за ВСЕКИ, който желае да чуе и прочете внимателно, какви са истинските проблеми на първичната мед. помощ! И не, г-н Анонимен, никой не желае и не казва, че пациентите трябва да се разболяват  само в делничен ден от 8.00 до 17.00 ч. В даден момент ние, лекарите и нашите близки също ставаме пациенти.  Но, извинете, съгласете се, че и ние имаме ЧОВЕШКИ ПРАВА - на сън и почивка, ние също имаме деца и възрастни родители, за които сме длъжни да се погрижим. И доц. Киров много ясно каза: Тези 0,11 лв, които получаваме за да сме 24 ч/365 дни на разположение, ние НЕ ги искаме. Тези пари да бъдат дадени на други структури /преди реформата се наричаха Неотложни звена и ги имаше във всяка поликлиника/, които да поемат обслужването на пациентите в празничните и почивни дни, както и през нощта.

Анонимен
25 фев 2018 15:56

Практиките за заплащане труда на ОПЛ е ,за свършена работа и "на калпак".В България така услужливо преди години се въведе порочната практика "на калпак",което отказа ОПЛ да работят и въпреки това да получават.Защо заплащането на болн.заведения е за свършена работа т.е.по клинични пътеки, а не на брой обслужвано население,както е при ОПЛ.Ясно за всички е,че 24ч.никой не може да е на разположение,но защо въпроса се повдига години след въвеждане на този невъзможен начин на обслужване,който явно е неизпълним.И защо като разрешение на проблема,ОПЛ не се задължиха или организираха в създаване и обслужване кабинети за неотложна помощ по места с 24ч.дежурства.Но явно принципа"един за всички,всички за един" при ОПЛ е неприемлив.Тук всеки се изживява като самостоятелна бойна единица,а доболничната помощ все повече затъва,както и цялото здравеопазване всъщност,но явно има интерес да е така.

Господин Анонимен,би следвало да не сте анонимен,а както всички,които са регистрирани тук. 2-ро,Неотложните кабинети работят 12 часа в делничен ден/от 20.00 до 8.00/,а до тогава можете да ползвате вашия ОПЛ,в делнични дни 24 часа-така,че сте осигурени със здравна помощ.3-то-капитацията е въведена за да покрие всички неплатени от НЗОК дейности,всички освободени от такси,нает персонал,за работа в кабинети,манипулационни и куп още неща,които изобщо не могат да се покрият с нея.4-то-може да се говори доста,но тъй като сте анонимен,не си струва да обясняваме как се чувстваме.Аз ви препоръчвам да застанете на наше място,за да бъдете убедителен в оборването,станете лекар и ни покажете как ще работите при тези условия.

Нито един лекар в системата не работи 24 часа или не е длъжен да го прави. ОПЛ също не би трябвало да работят 24 часа, дори да са на разположение!

Не е работа на ОПЛ да финансират денонощни неотложни кабинети, каквито имаше до 01.07.2000 г. Това е работа на държавата когато на места до 30 % от населението са неосигурени и няма тенденция да се осигурят. 
С един лев капитация на човек това не е възможно. Наемите в големите градове са големи, разходите също, правоспособните кадри намаляват. 
Капитацията не се променя, а разходите растат. 

Правилно