Публикация

Поредица събития в МУ-Варна ще отбележат 135 години от създаване на Варненско медицинско дружество

Поредица събития в МУ-Варна ще отбележат 135 години от създаване на Варненско медицинско дружество

Делото и заслугите на членове трябва да се помнят, популяризират и да оставят отпечатък в академичния живот на университета и в културния живот на Варна през 2018 година


Поредица събития в МУ-Варна ще отбележат 135 години от създаване на Варненско медицинско дружество

През 2018 година с поредица от събития Медицински университет - Варна ще отбележи 135 години от основаването на Варненското медицинско дружество. Убеждението на ръководството на МУ-Варна е, че делото и заслугите на неговите членове трябва да се помнят, популяризират и да оставят отпечатък в академичния живот на университета и в културния живот на Варна през 2018 година. Това съобщи на по време на пресконференция днес проф. д-р Златислав Стоянов, зам. декан на факултета по медицина, на която участваха още деканът на Факултета по обществено здравеопазване доц. Емануела Мутафова и доц. д-р Димитър Ставрев.
 


Специално сформирана работна група вече работи по най-комплексното до момента проучване на исторически архиви и научни публикации, свързани с дейността на Варненското медицинско дружество и приносите на неговите членове. На тази база в края на годината на научните среди и широката общественост ще бъде представена книга за Варненското медицинско дружество.

За отбелязване на годишнината на Варненското медицинско дружество Музеят по история на медицината ще обособи в постоянната си експозиция зона с експонати и документи. Библиотеката на МУ-Варна ще покаже дарения от стари книги и паметни фотоматериали.
 

Други събития, които ще отбележат годишнината са планирани през  различни месеци от годината. През април ще се проведе научен форум "Детското  здраве  в България – исторически поглед", организиран от Факултета по обществено здравеопазване (ФОЗ) и Българското дружество по история на медицината (БДИМ). През месец май с инициативи ще бъде отбелязан Европейският ден на морето (20 май), а през октомври е предвиден пленарен доклад в научна конференция на Секция „Медицина и дентална медицина“ към Съюза на учените – Варна.
 

Студентите и специализантите от МУ-Варна ще се срещнат с годишнината в своите лекционни курсове от свободно избираемата дисциплина „История на медицината“, и в специалната тематична рубрика от курса за следдипломно обучение по „История на медицината“. Финалът на юбилейните чествания ще бъде Заключителната научна конференция на БДИМ, която ще се състои в навечерието на учредителната дата на Варненското медицинско дружество – 10 декември.

Отчитайки приносите на д-р Ангел Пюскюлиев не само като учредител и деятел на дружеството, но и като кмет на Варна, ще бъде учредена награда на негово име, която ще се връчва на промоцията на ФОЗ.

 

ВМД е учредено през 1883 г. То е второто подобно в страната. Издава печатен орган „Медицинско списание“, който изиграва важна роля за развитие на здравната култура на варненци в ранния следосвобожденски период. Сред най-изявените членове на организацията са д-р Анастасия Головина, Борис Окс, д-р Йонас Басановичус и други.

Коментари