Публикация

От печата: Финансовият министър иска обяснение за разминавания в сметките на НЗОК

От печата: Финансовият министър иска обяснение за разминавания в сметките на НЗОК

Настоява да не се подписва НРД, докато не се изясни актуалното състояние на задълженията към чужди клиники


Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало с писмо, изпратено до здравната каса и министъра на здравеопазването, пише в. „Труд“.

 

Министърът Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, в никакъв случай да не се подписва Националният рамков договор за тази година.

 

В писмото, изпратено през февруари до парламента от управителя на здравната каса проф. Камен Плочев, се казва, че просрочените задължения към чужди здравни институции са 133,6 млн. лева към края на януари. В същото време ежемесечният отчет сочи просрочия от 7,6 млн. лева, което прави разлика от 126 млн. лева, отбелязва Владислав Горанов, цитиран от изданието.

 

Във финансовия отчет на НЗОК за миналата година също така са посочени просрочия от 77,5 млн. лева, а в писмото до парламента - над 190 млн. лева

 

По думите на Горанов, това разминаване може да се установи от Държавната финансова инспекция, но ако управителят на касата, проф. Камен Плочев, не може да даде обяснение, това означава, че е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари