Публикация

Спешна вътрешна проверка в НЗОК

Спешна вътрешна проверка в НЗОК

Изнесените днес данни за задълженията на касата към чужди фондове са неверни, съобщи Жени Начева


Данните за задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове, предоставени днес на медиите, не са верни.
Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, която е и

председател на Надзорния съвет на касата.

 

След извънредното заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете за

лечението на български пациенти в чужди клиники Жени Начева подчерта, че пресслужбата не била упълномощена да изнася такава информация.

 

По-рано днес от НЗОК изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че „към 31.01.2018 г. задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв.“.

 

Заради разлика в представените в медийното пространство и пред парламентарната Комисия по здравеопазване суми, дължими от НЗОК, Жени Начева добави, че предстои да се извърши спешна проверка и анализ, а в понеделник ще бъде предоставена коректна информация, предаде БТА.

 

Според нея недоразумението се получава заради различен начин на събиране и обработване на информацията в различните звена на касата за общо дължими суми, за просрочени суми и други. 

 

От думите на Жени Начева стана ясно, че данните за постъпилите жалби от пациенти за отказано лечение в чужбина заради невъзможност за плащане от страна на НЗОК, също не били некоректни, нещо повече - такива жалби нямало

 

Преди дни управителят на НЗОК проф. Камен Плочев обяви, че за миналата година са постъпили такива сигнали от над 300 пациенти. По думите на председателя на Надзора на НЗОК това е броят на постъпилите искове за възстановяване на суми от българи, лекували се в чужбина. 

 

Жени Начева увери, че не е застрашено лечението на българските граждани в чужбина. Тя добави, че заложените в бюджета на НЗОК 73 млн. лв. за разплащане с чуждите фондове за тази година ще бъдат достатъчни и няма да има напрежение, тъй като има споразумения за разсрочване на плащанията.

 

Зам.-министър Начева увери, че няма риск да не се подпише Националния рамков договор за тази година.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари