Публикация

Циститът е често срещан при бременни, природни и растителни вещества помагат

Още преди бременността жените редовно трябва да ходят на профилактични прегледи, да си правят пълни изследвания и микробиологии


Д-р Евелина Желязкова - специалист по акушерство и гинекология:

 

През месеците на бременността жените са изключително уязвими от инфекции на пикочните пътища. Понякога симптомите са леки, а друг път липсват – безсимптомно протичане. Всяка бъдеща майка трябва да следи внимателно за своето здраве и да се консултира с лекар дори при най-малкото съмнение. Ако такава инфекция не се лекува навреме, тя може да се усложни и да стане причина за сериозни последици като аборт или преждевременно раждане. Най-често бременните страдат от цистит. Изследванията показват, че между 20 и 40% от бременните с безсимптомно протичане на инфекция развиват пиелонефрит, ако не се лекуват. 

 

Най-честите причини за уроинфекции при бъдещите майки са: 

  • Нивото на прогестерона се покачва - свързано е с хормоналните промени, съпътстващи бременността.  Доказано е, че това понижава перисталтиката на уретерите.  
  • Механични фактори - с бременността матката нараства и притиска пикочния мехур и уретерите. Това предизвиква застой на урината в мехура. Остатъчното количество урина е предпоставка за инфекции, защото бактериите престояват по-дълго в пикочния мехур. Най-често се притиска десният уретер.
  • Не е за пренебрегване и начинът на хранене. При бременните по принцип се отделят повече захар и аминокиселини с урината. Като се вземе предвид и това, че тя застоява, става ясно защо бъдещите майки имат повече оплаквания.  
  • Анатомично - трябва да се има предвид, че уретрата при жените е по-къса, което благоприятства бързото навлизане на инфекцията. 

Възпаление може да има и без изявени симптоми

 

При бременните често се наблюдава т. нар. безсимптомна бактериурия – има възпаление, но липсва изявена симптоматика. Това зависи от микробното число на микроорганизма, който предизвиква инфекцията. В повечето случаи тя се дължи на бактерията Ешерихия коли (Е-coli).  Затова е хубаво при тези жени да се прави скрининг. В началото на бременността обикновено се взима влагалищен или цервикален секрет, за да се изключи инфектиране на влагалището. Моята препоръка е да се прави и изследване на стерилна урина – урокултура. За съжаление то не е задължително и много пациентки го пренебрегват.

 

С напредване на бременността безсимптомната инфекция може да премине в симптоматична. Най-честите оплаквания са болезнено уриниране, чести позиви и чувство за неизпразнен пикочен мехур, втрисания, тежест и болки в лумбалната област. Другото, което може да подскаже проблем, са промени в цвета и миризмата на урината. Всички тези признаци се дължат на задръжката на урината.

 

При съмнения за инфекция е препоръчително да се направи и ехография на пикочната  система. Целта е да се отхвърлят други предразполагащи фактори. Например при хидронефрозата имаме тежко притискане на уретерите със застой на урината в бъбрека. В този случай може и да няма инфекция, но е редно това да се потвърди или отхвърли. Най-сигурният начин за поставяне на диагнозата е микробиологично изследване на урината. То може да покаже кои са причинителите на възпалителния процес и тяхната концентрация.

Основното лечение на уроинфекциите е антибиотично. Преди началото на терапията трябва да се направи антибиограма, чрез която се определя правилният медикамент.  В практиката има антибиотици, които са абсолютно безвредни за плода, ако се докаже, че причинителят е чувствителен към тях.  Много от бъдещите майки обаче се страхуват и отказват да ги приемат. Обикновено питат за възможности за билколечение или диетичен режим. 

 

Помощ от природата при пикочни инфекции

Много подходящ в тези случаи е Урокомфорт. Препаратът е създаден на основата на американската червена боровинка, като в състава му са включени още д-маноза и екстракт от коприва. Червената боровинка е известна с мощното си противовъзпалително действие и същевременно е добър антиоксидант и имуностимулатор. Тя е единственият плод, защитен от Френската агенция за безопасност на храните като средство срещу е-coli. Д-манозата е изключително важна съставка. Тя блокира пипалата, с които ешерихия коли се прикрепва към стените на пикочния мехур, увлича лошите бактерии и подпомага изхвърлянето им от организма. Копривата повлиява възпалителните процеси и има бактериостатично и диуретично действие.

 

 

 

Тройната комбинация показва много добро клинично приложение при някои инфекции на пикочните пътища – хроничен неусложнен цистит (безсимптомен), остри и хронични неусложнени пиелонефрити, катетър асоциирани инфекции, уретрити. При асимптомната бактериурия, ако има епизоди на обостряне, Урокомфорт може да се приема с профилактична цел. Той е абсолютно безвреден, тъй като е изцяло от растителни вещества, не съдържа животински продукти и оцветители, няма странични ефекти и не се развива резистентност. Препоръчителната доза е два пъти по една капсула на ден, за период от 10 дни до 3 месеца. Може да се прилага в комбинация с антибиотик.

 

Призивът ми към жените е, още преди бременността редовно да ходят на профилактични прегледи, да си правят пълни изследвания и микробиологии.  Всяка жена трябва да зачева при пълно здраве.

Коментари