Публикация

Приключи проектът „Фестивал на изкуствата за деца и младежи "Ние XXI век"

Приключи проектът „Фестивал на изкуствата за деца и младежи "Ние XXI век"

Follow-up активностите приключиха преди дни, а в работата на фестивала се включиха 10 доброволци от Събрия и Македония чрез програмата Еразъм + EVS


Сдружение „Арт център Кърнолски“ приключи проекта „Фестивал на изкуствата за деца и младежи "Ние XXI век" с номер на проекта: № 2016-2-BG01-KA105-023899 по програма Еразъм + YOUTH КА1 EVS. Мобилността се проведе през август 2017, като follow-up активностите приключиха преди дни. В работата на фестивала се включиха 10 доброволци от Събрия и Македония чрез програмата Еразъм + EVS, които помагаха в организацията на събитието за 25 дни през август. Преди започването на фестивала младежите се запознаха с историята, организационната схема, с идеята за доброволчеството и с работата на сдружение „Арт център Кърнолски“. Момичетата и момчетата се включиха в целия цикъл на събитието, от обработката на заявления и подготовката на графика, до подготовката на изпълнителите и лидерите на групи. Задачите бяха адаптирани според специфичните нужди на всеки доброволец и очакванията му за обучение.

Основните цели на проекта бяха: да осигури място за обмен на добри практики в организирането на културни събития между трите балкански страни, насърчаване на трансграничното сътрудничество в областта на доброволческите дейности, превенция на всички форми на дискриминация. Дейностите по проекта допринесоха за популяризирането сред местното население на програма "Еразмус +". Участниците имаха шанса да обсъдят най-новите тенденции и методики за обучение в сферата на сценичните изкуства. Беше създадена платформа за обмен на проектни идеи в областта на международното културно сътрудничество, което да доведе до нови проектни предложения, стартирането на нови проекти, стратегически партньорства в областта на културното сътрудничество.

Партньорски организации по проекта бяха Balkanska Rok Initiative - Сърбия и Център за доброволци СКОПИЕ - Република Македония, които бяха изпращащи организации.

 

Партньорите изпратиха 6 доброволци от Сърбия и 4 доброволци от Македония, като двама от участниците бяха в неравностойно положение по социални и икономически причини. Доброволческата мисия продължи общо 25 дни и се проведе в курорта Слънчев бряг и обратно вкъщи. Доброволците бяха настанени в хотел в Слънчев бряг заедно с участниците във фестивала. Профила на доброволците беше определен чрез опита на кандидатите в организирането на събития, опита им в работата с деца и младежи, да знаят английски.

 

Международният фестивал на изкуствата "Ние XXI век" се проведе за 25-та година в българския морски курорт Слънчев бряг от 17-ти до 24-ти август 2017 година. В него участваха над 350 изпълнители от 10 националности. В рамките на една седмица откритите сцени в популярните курорти Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас посрещнаха деца и младежи на възраст между 5 и 25 години, които се включиха в много вълнуващи дейности като конкурсна програма, интерактивни игри, майсторски класове, интеркултурни вечери, музикални семинари и забавления за най-малките участници.

 

Резултатите от проекта са, че доброволците подобриха уменията си за работа в екип и за управлението на мащабни културни събития. Проектът осигури възможност на младежите да се забавляват, да се обучават чрез intercultural learning, да научат повече за българската култура, история, религия. Доброволците се наслаждаваха и на красивото българско крайбрежие и успяха да създадат нови приятелства, които ще останат завинаги.

 

Коментари