Публикация

Касaта няма да заплаща излишните количества цитостатици при химиотерапия

Мярката ще доведе до сериозни загуби за болниците, смятат от Българското сдружение по онкологична фармация


НЗОК трябва да продължи да заплаща неизползваните от флаконите с цитостатици количества, при лечение на онкологични заболявания. Това казаха болнични фармацевти по време на кръгла маса, проведена в рамките на Шестата  национална конференция по онкологична фармация. Те алармираха, че от 2018 г. касата ще престане да заплаща остатъците от тези медикаменти. Промяната влиза сила през новия Национален рамков договор, който БЛС реши да подпише на своя събор, провел се на 24 февруари.

 

Според фармацевтите ако тази мярка влезе в сила, това ще доведе до сериозни загуби на болниците. Някои от тях пресметнаха, че в техните лечебни заведения всяка седмица има неизползвани количества за около 2800 лв.

 

В момента, за да не се налага да изхвърлят количества от всеки флакон с цитостатици болниците организират пациентите за групови химиотерапии. Така, ако например в първия флакон има останало по-малко от една доза, на болния се влива това количество плюс част от следващия. По този начин излишък има само в последния флакон, тъй като годността на медикамента след отварянето му е около 24 часа. Проблем е, че неизползваното количество може да варира от 1% до 20%.

 

От Българското сдружение по онкологична фармация ще настояват НЗОК да продължи да заплаща целите флакони. 

Коментари