Публикация

Просрочените дългове на НЗОК към чужди фондове действително са 133 млн. лв.

Просрочените дългове на НЗОК към чужди фондове действително са 133 млн. лв.

До 10 март управителят на касата трябва да предложи погасителни схеми към съответните държави


Задълженията на Националната здравноосигурителна каса към чужди фондове възлизат на 271 млн. лв. От тях просрочени са 133 млн. лв. 
Това съобщи Жени Начева, управител на Надзорния съвет НЗОК, пред журналисти след назначена миналата седмица спешна проверка, информира БТА.

 

Инспекцията беше предизвикана след като управителят на НЗОК проф. Камен Плочев сигнализира в писмо до парламента, че просрочените задължения към чужди клиники за лечение на български пациенти са 133 млн. лв., а Жени Начева (както и финансовият министър Владислав Горанов) твърдеше, че са значително по-малки. 

 

Пред журналисти Начева днес поясни, че разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства. Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г. 

 

„Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина“, поясни председателят на Надзора на НЗОК.

 

От думите на Жени Начева стана ясно, че е предвидено през тази година здравната каса да изплати 73 млн. лв. от просрочените 133 млн. лв.

 

Тя беше категорична, че тези данни няма да попречат на подписването на Националния рамков договор и не се предвижда промени в договорените по него параметри.

 

Според нея към момента не се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Анонимен
27 фев 2018 15:39

Министър Ананиев и зам.министър Ж. Начева трябва спешно да си подадат оставките. Не може така нагло и безочливо да оплюваш един професор и най вече българскк лекар и да не се засрамиш от своята некомпетентност.