Публикация

Внимание - остеопороза!

Внимание -  остеопороза!

Най-важното за остеопорозата в 6 ключови думи


Остеопорозата е заболяване, при което костите губят своята плътност и качество, при което здравината на скелета отслабва, повишава се рискът от фрактури, особено в областта на гръбнака, китката, бедрото, таза и раменете.Остеопорозата и причинените от нея фрактури са сериозна причина за трайна инвалидизация и смърт.

Остеопорозата е заболяване, тясно свързано с начина на живот - хранене, физическа активност, време, прекарано на открито и др.

 

Калций - този структурен елемент на костите е в непрекъснат, динамичен обмен в организма - постъпва с храната, складира се в костите, отделя се с урината. При намален прием на калций или повишена загуба, той започва да преминава от костите към плазмата, което намалява тяхната минерална плътност.Този процес се засилва в по-голяма степен след менопаузата при жените.

Дневният прием на калций за жени от 20 до 50 години трябва да е 1-1,2 гр. дневно а над 50г. 1,2-1,5 гр.

Чаша от 250гр. нискомаслено кисело мляко, чаша прясно мляко, порция китайска салата ( 100 гр.) и зеленчукова супа с една супена лъжица боб и 50гр.броколи дават на организма оптималното количество калций и полезни микроелементи.

 

Хранене - какво трябва да има на трапезата?

  • мляко и млечни продукти ( обезмаслени). В тях присъства оптималното съотношение между калций и фосфор. Мазнините затрудняват усвояването на калция, затова нискомаслените продукти са за предпочитане.
  • свежи зеленчуци и плодове - всички видове зеле ( бяло, броколи, карфиол и пр.), моркови, ряпа.Освен калций, те съдържат и други важни и необходими за организма микроелементи, които помагат за пълноценното му усвояване.
  • варива, орехи, тиквени и слънчогледови семки, растителни масла ( те съдържат необходимите за укрепването на костната тъкан мазнинини и белтъчини и подпомагат усвояването на витамин D )
  • Врагове на калция - това са онези продукти, които затрудняват усвояването на калция и помагат за извеждането му от организма.
  • Захар, мед, брашнени изделия ( макарони, бял хляб), кафе, чай. Всички рафинирани продукти, както и кофеинът нарушават всмукването на калция в червата.
  • Колбасите и преработените меса ( натуралното месо не оказва влияние върху калция)
  • Прекомерната консумация на сол - благодарение на нея, калцият се отделя от организма заедно с урината.Една чаена лъжичка сол на ден може да доведе до намаляване на костната маса с 1,5% годишно.
  • Алкохолът - злоупотребата със спиртни напитки може да предизвика остеопороза дори у мъжете на средна възраст, които изобщо не са изложени на подобен риск. Всички жени, системно прекаляващи с алкохола развиват ясно изразена остеопороза от много рано.

Слънцетоважен фактор, който трябва да включите към "диетата"! През зимата и пролетта, темповете на развитие на остеопороза се ускоряват, тъй като за строителния процес на костната тъкан не е достатъчен само калция ( макар и да спада към едни от най-важните "строителни материали" ). Много важен е и витамин D, който се образува в организма единствено под въздействието на слънчените лъчи.

 

Лечение на остеопорозата - при установена остеопороза ( Т-скор ≤ - 2,5) е необходимо медикаментозно лечение за продължителен период от време, по преценка на лекуващият Ви лекар. Същевременно е нужен ежедневен прием на калций и витамин D, ако не приемате достатъчно с храната.

Обърнете се към лекар специалист за назначаване на терапия и спазвайте точно неговите указания!

 

Коментари