Публикация

От 12 години живея с вируса на СПИН...

За вируса на ХИВ трябва да се говори открито, но и честно...предизвикано от откровение на Иво Димчев


Иво Димчев е име, което нашумя на българската арт сцена. Нестандартен, провокативен, според някои - странен, според други-гениален. При всички положения - нетипичен. И то не само, защото определя себе си като сексуално освободен, привличан и от мъже, и от жени.

При всички положения Иво Димчев успява да предизвика и не спира да го прави.

На стената си във Фейсбук той споделя: "от 12 години живея с вируса на Спин". Това признание има за цел да извести неговите последователи за новата му книга, която, както той сам казва, говори честно и открито за живота му като ХИВ позитивен и как една грешка е оставила отпечатък за цял живот. Адмирации за Иво и желанието му да споделя открито за болест, от която много хора се срамуват! НО

има едно изречение, което всява смут :

....терапията те прави АБСОЛЮТНО безвреден - ТОВА НЕ Е ВЯРНО

Надяваме се, че той просто е искал да каже, че макар и болен от СПИН, продължава да живее пълноценно и да води нормален начин на живот, благодарение на терапията. Но искаме да изясним какво прави антиспин лечението:

Терапията при СПИН

Най-новите терапии за HIV осигуряват на младите хора почти нормална продължителност на живота според британски доклад,  публикуван в сп. The Lanсet.

20-годишни пациенти, които започнали антиретровирусна терапия през 2010 г., се очаква да живеят с 10-години по-дълго от тези, които са започнали за първи път да използват тези препарати през 1996 г.

Ранното започване на лечението е от ключово значение за дълъг и пълноценен живот, но не те прави безвреден що се отнася до половите ти контакти и въобще. Заразените с вируса на ХИВ продължават да бъдат вирусоносители и при невнимателен полов контакт могат да заразят партньора си. 

 

СПИН отдавна не е присъда, но когато говорим за живот със СПИН, трябва да бъдем честни и да не подценяваме значимостта на превенцията и предпазването. Да, със СПИН може да се живее, но няма терапия, която да го прави безвреден в пълния смисъл на думата.

 

След терапия болният от СПИН може да не е заразен само ако има медицински доказателства, че концентрацията на вируса в кръвта му е намаляла.

 

Коментари