Публикация

От печата: Сменят безплатно протезите на половин милион пенсионери

От печата: Сменят безплатно протезите на половин милион пенсионери

НЗОК ще поема само труда на зъболекаря


Пенсионерите между 65- и 69-годишна възраст ще имат право на безплатно поставяне на две зъбни протези, които ще ги сменят, също безплатно, през четири години. 
Това е залегнало в новия Национален рамков договор, който Българският зъболекарски съюз ще подпише с касата, информира в. „Монитор“.

 

Изданието цитира председателя на организацията д-р Николай Шарков, който пояснява, че за зъбното протезиране са предвидени 20 млн. лева. Самите протези ще се заплащат от пациента, а касата ще поема само труда на зъболекаря.

 

483 000 е населението между 65 и 69 години. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени. На бременните жени, кърмачките и децата до 15 години, както за млечните зъби няма да се поставя амалгама, е записано в още новия НРД.

 

Изданието отбелязва, че е постигнато увеличение за прегледите от страна на НЗОК към зъболекарите. Детският пакет остава същият, но за децата с психични проблеми зъболечението е 100% поето от касата, както и пълна упойка в случаите, когато това се налага.

 

За бременните жени трябва да се напомни, че имат два прегледа на зъбния статус по здравна каса, като вторият е да им даде разяснение как да се хранят, за да родят плод с добра костна структура, допълва всекидневникът.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари