Публикация

9 сигнала, че страдаме от дефицит на йод

Недостигът на този важен за организма елемент води след себе си хипотиреоидизъм.


Възрастният човек е необходимо да употребява 150 мкг йод на ден. Този елемент играе важна роля в човешкия организъм, като участва  в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. По този начин йодът се явява пряко отговорен за  развитието на мозъка, на ръста, заздравяването на раните и нормалния метаболизъм. Недостигът му ограничава способността на щитовидната жлеза да изработва хормони, което води до хипотиреоидизъм. Липсата на йод може да стане причина за увеличаване на щитовидната жлеза (гуша).

 

1. Рязко качване на килограми

 Когато  обмяната на веществата при човек е наред, храната се превръща в енергия. Хипотиреоидизмът обаче забавя метаболизма и калориите започват да се трупат като мазнини, което води до рязко напълняване. 

2. Слабост

Дефицитът на йод води да усещане за  постоянна слабост. Трудно вдигате предмети, бавно се движите и т.н. Причината е, че хипотиреоидизмът забавя метаболизма и организмът  получава по-малко енергия от същото количество храна. Мускулите  вече не работят така ефективно, затова се появява чувството на слабост.

3. Умора

Забавянето на метаболизма често води до умора, но, разбира се, чувството за изтощеност не означава непременно, че имате проблем от такъв характер.

4. Опадване на косата

Това е още един сигнал, че организмът ви се нуждае от йод. Хормоните на щитовидната жлеза поддържат възстановяването на фоликулите на косъма. При хипотиреоидизъм те престават да се обновяват и с времето косата започва да опадва.

5. Суха кожа

Сухата лющеща се кожа може да е признак за недостиг на йод, защото хормоните на щитовидната жлеза помагат на клетките да се обновяват.

6. Повишено усещане за студ

Забавеният метаболизъм води до постоянно и повишено усещане за студ. В случай, че започнете внезапно да треперите от студ, независимо, че не сте променили мястото на пребиваването си, това е повод да посетите ендокринолог.

7. Забавен пулс

Дефицитът на йод може да накара сърцето ви да бие по-бавно заради слабостта, която засяга не само скелетната мускулатура, но и всички останали мускули в организма. Забавеното сърцебиене може да има последици – да се появят болки в областта на сърцето, както и световъртеж, предизвикан от недостига на кислород.

8. Проблеми с паметта и възприемането

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за развитието на мозъка. Дефицитът на йод може да доведе до недостиг на тези хормони, което предизвиква проблеми с паметта и обучението. Изследване, проведено през 2014 г., показало, че хипокампът (част от мозъка, отговаряща за паметта и обучението) имал по-малки размери при хора с по-ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза.

 

9. Промени в цикъла при жените

Ниското ниво на хормоните на щитовидната жлеза може да влияе върху менструалния цикъл. При дефицит на йод той е по-болезнен и нередовен.

 

Свързана тема: Хипотиреоидизъм при деца

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Източник: www.jivotatdnes.bg

Коментари

Смятам, че горната публикация изисква съществено уточнение.

Йодният дефицит е сериозен медико-социален проблем, който се свързва с редица нарушения във функцията, физиологията и анатомията на щитовидната жлеза, наричани общо йод-дефицитни заболявания. С въвеждането на програмата за йодна профилактика в България през петдесетте години на 20 век, йодният дефицит и йод-дефицитните заболявания в нашата страна постепенно биват елиминирани. механизмът за това е повсеместното йодиране на солта и масовата употреба в дома и хранително-вкусовата промишленост на йодирана сол. С други думи за момента (надявам се и в бъдеще) в България не може да се говори за йоден дефицит. Единствените застрашени от дискретен недостиг на йод са бременните жени, които консумират по-малко количество сол или нейодирани продукти (хималайска и прочие), тъй като при бременните нуждите от йод са по-високи - около 250 мкг дневно.
Описаните в горния материал признаци са не на йоден дефицит, а на хипотиреоидизъм. В България, както и в останалите Европейски страни, Северна Америка и много други, основната причина за хипотиреоидизъм съвсем не е дефицитът на йод, а автоимунният тиреоидит (тиреоидит на Хашимото).