Публикация

Чудото на 2 годишния Самуел - лекарите му даваха 1% шанс за живот, но той реши друго

Мъникът страда от най-тежка форма на церебрална парализа


Самуел идва на този свят за малко, поне така твърдят лекарите. По време на раждането, майка му Анна получава усложнения и докато се борят за живота й, сърцето на малкия Сам се уврежда, следва тежко мозъчно увреждане и смазваща диагноза - квадриплегия. Специалистите от болницата в Нюкясъл не спестяват на родителите тежката прогноза - бебето има всичко на всичко 1% шанс за живот. Пораженията на органите са такива, че е немислимо да се дава надежда за бъдеще.

Квадриплегията е най тежката форма на спастичната церебрална парализа. При нея има квадрипареза, т.е. и четирите крайника на човек са парализирани, същевременно има изоставане в говорното развитие и интелектуален дефицит. При над 50% от страдащите от квадриплегия се наблюдават епилептични припадъци.

Самуел прекарва три дни в интензивното отделение, като отчаяно се бори за живот. Майка му и баща му, Анна и Джонатан Райт, обаче вярват, че малкото човече ще оцелее и ще опровергае предвижданията на медиците. Надеждата не ги напуска в нито един момент и те се отнасят с малкото си момченце като с дете, които има равни шансове с останалите. И усилията им дават своите резултати. Днес 2-годишният вече Сам, за когото лекарите казват, че е немислимо да проходи, прави първите си крачки.

"Той е едно упорито и борбено дете"  споделя Джонатан и казва, че всичко се дължи на вътрешното желание и сила на малкия човек. 

Някои определят прохождането на Самуел като чудо, но близките му са убедени, че чудото е самият той, то е вътре в него, цялото му същество е чудо и призовават всички родители с деца с проблеми да не се отказват, да вярват и да правят всичко възможно да се случи и невъзможното.

Сега Анна и Джонатан събират средства, за да могат да изпратят Самуел в Центъра за неврологични и физически рехабилитационни терапии в САЩ, където той да продължи терапията си.
Вижте снимки и видео с ходещия Самуел в Daily Mail

 

Статистиката във Великобритания сочи, че всяка година се раждат около 400 деца с форма на церебрална парализа. В България няма регистър и не е правена статистика за болните от церебрална парализа, но по мнението на специалисти броят им тревожно нараства с всяка измината година.
 

Коментари