Публикация

От печата: Повече пари за болниците и за личните лекари

От печата: Повече пари за болниците и за личните лекари

Ръст на цените на 136 клинични пътеки


Въпреки опасенията на по-голямата част от членовете на Надзорния съвет на здравната каса те все пак подписаха националния рамков договор с Българския лекарски съюз вчера в последния възможен момент по закон, пише в. „Сега“.

 

Изданието изтъква, че до вчера по обед не беше сигурно, че договор ще има, а решението той да бъде подписан беше обявено след специално свикана от премиера Бойко Борисов среща между него, съсловните организации на лекари и зъболекари и здравния министър Кирил Ананиев. 

 

В новия Националния рамков договор има ръст на цените на 136 клинични пътеки.

 

Нещо, което се случва за пръв път от над 10 години, е важно за общинските болници, детското и майчиното здравеопазване, тъй като по-високите цени са за пътеки, които се изпълняват именно там. От общинските и дори областните болници твърдят, че отдавна са на ръба на фалита и повечето пари биха им осигурили глътка въздух“, коментира всекидневникът.

 

Подписаният рамков договор предвижда и повече пари за личните лекари - ръст на средствата, които се плащат за записан пациент и за някои дейности, като изчислението на БЛС е, че така ще се гарантира увеличение на прихода на лекарските практики средно с 350 лв. на месец. 

 

В специализираната помощ е увеличена цената, която касата плаща за първичен преглед с 1 лв. (на 21 лв.). 

 

От публикацията става ясно още, че за лабораториите също са предвидени по-големи обеми.

 

Повече по темата четете в новия брой на в. „Сега“.
 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари