Публикация

Общопрактикуващи лекари – на протест

Общопрактикуващи лекари – на протест

НСОПЛБ: Искат да бъдем превърнати в „лекари с отнети права“


Общопрактикуващи лекари излязоха днес на протест пред Министерството на здравеопазването. Те настояха за намаляване на административните дейности и задължения, премахване на 24-часовото разположение, както всички групи лица, освободени от потребителка такса, да заплащат пълния й размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

 

Протестът беше организиран от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

 

В подкрепа на протестиращите общопрактикуващи лекари в София се включиха и техните колеги от страната. Джипитата в Павликени, Русе, Варна, Перник, Сандански, Пещера и Калояново спряха работа между 12:00 и 13:00 часа по обяд. Част от районните организации на семейните лекари излязоха и с официални изявления и декларации (виж в прикачените по-долу файлове). В тях те предупреждават, че тенденцията за свръх администриране на здравеопазването ще доведе до: влошено качество на първичната помощ; критичен недостиг на лекари до 5-6 години; необходимост от въвеждане на доплащане за всички пациенти; тотален срив на системата на здравеопазване във вида, в който функционира в момента. Общопрактикуващите лекари се надяват на разум в институциите и са готови на диалог за решаване на поставените проблеми.​

 

Протестът беше подкрепен и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

„Събитията през последните няколко месеца и седмици доведоха до пълна загуба на нашето доверие в институциите, които би трябвало да решават проблемите и да развиват системата на здравеопазването. Задълбочава се тенденцията да не зачитат конструктивните, полезни и за лекари и за пациенти предложения на НСОПЛБ, свързани с промени в наредби и други правила, които биха имали положителен ефект върху общественото здраве, както и на неизпълнение на поети ангажименти.

 

Задълбочава се и процесът на ограничаване на клиничната свобода за упражняване на специалността ни, което приемаме като желание да бъдем превърнати в „лекари с отнети права“ от институциите“, изтъкват от НСОПЛБ в декларация до медиите.

 

Те посочват, че противно на налаганото от институциите мнение за „огромни“ постижения и развитие напред, в частта ПИМП такива няма, а „тези, които се спрягат, с малки изключения, са празни от смисъл и не носят полза за никого“. 

 

От сдружението са категорични, че в НРД е заложена „бомба със закъснител“, за която няма явни гаранции, че е обезвредена - дълговете към чужди фондове.

 

„Подчертаваме, че НСОПЛБ, респективно ОПЛ, нямат никаква вина и няма да носят отговорност за каквито и да е неблагополучия през срока на НРД 2018. 
Както обявихме, периодично ще приканваме институциите на публичен дебат по различни теми, като запазваме правото си на всякакъв вид разрешени от закона действия във всеки момент“, допълват от сдружението.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Прикачени файлове

pdf
pdf
docx
doc
docx
docx

Коментари