Публикация

Каква е връзката между рака и обработените храни


Доскоро бе популярна теорията за опосредствената връзка между рака и прекалено обработените храни. Екип от учени решили да изследват зависимостта и публикували резултатите в British Medical Journal.

Някои специалисти застават категорично зад убеждението, че в близко бъдеще броят на заболелите от рак значително ще се увеличи заради употребата на продукти с висока степен на обработване

 

Кои храни създават предразположение към онкологични заболявания

Това са храни, които включват повече от пет съставки, защото за зработването им се използват вещества, които не се ползват в кулинарията,. Влагат се и различни добавки с цел да добавят вкус и аромат или да прикрият неприятен вкус и аромат. Това ас храни, които обикновено се рекламират агресивно. 

Към продуктите, отличаващи се с висока степен на обработка, са тези с висока степен на годност като:

  • чипсовете,
  • шоколадовите бонбони,
  • подсладените газирани напитки,
  • готовите месни и рибни ястия и др.

За да докажат или отхвърлят връзката между тези продукти и рака на млечната жлеза,

 

стомашно-чревния тракт или простатата, учените наблюдавали здравословното състояние и хранителните навици на 105 хиляди души на средна възраст 43 години. Оказало се, че рискът от онкологични заболявания вследствие на употребата на обработени храни е незначителен. 

 

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари