Публикация

Българска клиника със световна успеваемост в ин витро процедурите


Над 4000 бебета са се родили в специализираната АГ болница „Селена” за кратката й история от близо четири години. Болницата е проектирана и построена специално за целта, по всички европейски стандарти и изисквания. Сградата е на 4 нива, разполага с родилно отделение, отделение по патологична бременност, обща гинекология, оперативен блок, реанимация, цитогенетична лаборатория и ин витро клиника.

Създадена в началото като акушеро-гинекологична клиника, постепенно болницата се насочва и към асистираната репродукция. В последните две години със съвременните постижения и високотехнологичното оборудване, с което разполага,  се нарежда сред първите в Европа по успеваемост – 64%, а именно това е сред основните показатели, по които се съди за професионалното ниво на всяка ин витро клиника.

Откакто съществува, болницата прави второ, изцяло ново, според най-последната дума на техниката оборудване на ин витро лабораторията. И резултатът е налице.
Голямата амбиция на ин витро екипа е да постигне резултат там, където другите не са успели.

„Селена” е търсена от пациенти от цяла Южна България – Пловдивско, Старозагорско, Пазарджишко, Смолянско, но също и от по-отдалечени райони като Бургас и София. Има завиден капацитет – в момента над 100 раждания стават в клиниката всеки месец.

Д-р Ангел Ставрев от ин витро екипа на „Селена”: В момента имаме успеваемост, с която могат да се похвалят малко клиники не само в Европа, но и в света. Този резултат съвсем доскоро е бил повече от мечта. За да дойдат тези резултати, инвестицията наистина е огромна. От година работим на съвсем ниска, почти нулева печалба и понеже имаме възможност да заделяме средства от другите дейности в болницата, сме осигурили ин витро сектора с най-новата и най-модерна техника – един съвременен микроскоп, който представлява съвършен лазер, съвършена оптична система и струва колкото ядрено-магнитен резонанс. Могат да си го позволят много малко ин витро центрове.

Лекарите от ин витро сектора твърдят, че това не е просто бизнес, че парите не са всичко, а системата им работи успешно, защото първо са погледнали философски на въпроса.

Във всяка работа, когато духовното има превес над материалното, се раждат идеи. За нас е въпрос на престиж - да постигнем резултат там, където друг не е успял. Това не е само бизнес и това отношение и този подход ни носят успеха.

Развитието ни като клиника ни води вече към разбирането, че за нас не е толкова важно да постигнем резултат при жени, при които така или иначе се получава ин витро и всеки може да го постигне, а случаите, които представляват предизвикателство – когато има  5-6 неуспешни опита и пациентките са на ръба на психическия срив. Постигнатият тогава успех  вече е истинското удовлетворение. Всичко, което сме постигнали, е съчетание от много неща. Повече от 70 предпоставки има за една успешна ин витро процедура.  Колкото повече от тях владее и може да осъществи един център, толкова по-висока е успеваемостта. Трябва да се завърши веригата и само тогава идва успехът, посочва д-р Ставрев.

Коментари