Публикация

ГМО ЦАРЕВИЦАТА Е БЕЗОПАСНА И ДОРИ ПОЛЕЗНА, СОЧИ АНАЛИЗ НА 6000 ПРОУЧВАНИЯ В САЩ

Проучванията са правени в продължение на 21 години


ГМО царевицата води до увеличаване на  добивите на полето и може да е по-полезна за здравето на човека от традиционната царевица, установи анализ на проучвания, извършени в продължение на 21 години. Данните бяха публикувани онлайн в сп. Scientific Reports. 

 

Мета анализът изследва приблизително 6000 проучвания, публикувани между 1996 г. и 2016 г. Крайният извод от анализа е, че ГМО царевицата увеличава добива с до 25 процента и също така е от полза за здравето, тъй като намалява броя на замърсителите на храната, пише сп. „Нюзуик“.

 

При ГМО царевицата се добавят генетични характеристики, които гарантират на растенията по-добра защита от вредители и по-голяма поносимост към  пестициди. Има три типа ГМО царевица – I с поносимост към хербициди, поносимост към инсекти и царевица, което има комбинация от тези две свойства, обясняват от Genetic Literacy Project.

 

Проучването е значително, тъй като е анализирана литература с изследвания само за царевица на полето. Сравнявани са генетично променени растения с идентични в генетично отношение растения, които не са променяни. Анализирана е само литература с включени солидни статистически анализи“, коментира Марк Р. О’Брайън, председател на департамента по биохимия на Университета на Бъфало.

Коментари

Бойко Бонев
1 мар 2018 15:44

А пък да знете соята какви ги върши....направо чудеса :)