Публикация

Как да се пазим от грип в края на зимата

Как да се пазим от грип в края на зимата

За профилактика на сезонния грип лекарите препоръчват приема на противовирусни препарати

Грипната епидемия отминава, но болните все още са много. Освен грипните вируси, има още много други, които ни разболяват – парагрипни, аденовируси, респираторно-синцитиален и т.н. На места, където има струпване на повече хора, те се разпространяват по-бързо и лесно – на работното място, но и в киното, в мола.

 

Отдавна се знае, че предаването на грипния вирус става по въздушно-капков път. Всички се пазим от хора, които кашлят и кихат, но микробите се съдържат и в издишания от заразения човек въздух. Това се случва още преди той да развие симптомите – в самия инкубационен период на инфекцията. При кашляне болните разпръскват секрети на няколко метра от себе си. Когато това стане в помещение, микроскопичните капчици могат да попаднат в очите на други хора или да бъдат вдишани от тях.

 

Известно е, че много от вирусите могат да оцелеят с часове върху твърди повърхности, дори до две денонощия. А знаете ли кой е пипал дръжката на вратата в офиса или магазина преди вас?

Не всяко неразположение или настинка е грип

Той винаги започва внезапно и се проявява с:

 

Не се опитвайта да карате болестта „на крак“ или само със симптоматични лекарства от аптеката. Рискът от сериозни усложнения никак не е малък, защото грипът буквално изисква пълна мобилизация на целия организъм. Често той се изтощава и това отваря пътя на бактериите.

Сред най-честите усложнения с бактериална намеса са:

 

  • пневмония;
  • ларингобронхит;
  • фарингит;
  • бронхит;
  • енцефалит.

Те се получават, когато грипът не се лекува навреме или терапията е неправилна. Не е лошо да се вземат лекарства за облекчаване на симптомите – температура, болно гърло, кашлица, болки в ставите и мускулите. Лечението на грипа обаче не е никак просто и трябва да сте нащрек за влошаване на състоянието.

Определени групи хора са по-застрашени от усложнения. Това са децата, възрастните (над 65 годни) и пациентите с хронични заболявания. Няма гаранция обаче и за много от здравите хора.

Как да се пазим от грип?

Най-добрата профилактика е чрез имунизация. Тя се прави наесен, най-добре през септември-октомври. У нас обаче покритието е много ниско. Докато в Западна Европа 50%, дори 70% от хората се ваксинират против грип, у нас едва 4-5% от българите се имунизират.

 

По-популярни са противовирусните препарати. Подходящи са медикаментите, които съдържат римантадин хидрохлорид. Те се изписват от лекар и могат да се прилагат както за профилактика, така и за лечение на грипа. За да е успешна терапията, е важно приемът да започне още през първите 48 часа от появата на симптомите.

Коментари