Публикация

ПОЗИТИВИЗЪМ ИЛИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ - КОЕ УДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ЖИВОТА

На база на мащабно изследване, учените решиха


На ежегодната конференция на Американската асоциация за научен прогрес, която се проведе в щата Тексас, учените оповестиха нови открития по отношение продължигелността на живота.

 

Изследването


В групата, която учените наблюдавали, влизали 74 души, които независимо от преклонната си възраст, са съхранили в много голяма степен интелектуалните си възможности и не показвали  каквито и да било признаци на старческа деменция. Тестовете установили, че главният мозък на тези хора работи по-добре от този на 50-годишните.

По думите на Емили Рогалски, професор по когнитивна неврология и водещ автор на изследването, абсолютното болшинство от участниците в изследването изобщо не са се придържали към здравословен начин на живот. 71% от тях са пушачи, а 83% редовно употребяват алкохол. „Когато ги попитахме защо според тях живеят толкова дълго, някои дами предположиха – това е защото с приятелките си всеки ден пием мартини в пет следобед“, казва Рогалски.

 

Никой от възрастните хора не е спазвал някаква диета, всички са любители на кафето, а някои дори не се отказват от хамбургери и пържени картофки. Освен това сънят им е бил по-кратък от препоръчваните за добро здраве осем часа. И никой от тях не е бил особено слаб. Анализ показал, че прекалено ниският индекс на масата на тялото на възраст над 80 години повишава риска от смърт.

 

„Няма нищо лошо да си слаб, когато си млад, но на стари години в това няма нищо хубаво“,

Това, което напълно обединявало участниците в изследването, са личностните им характеристики. Всеки един от изследваните си приличали и по това, че не са загубили вкуса и любопитството си към живота. Те били изключително позитивно настроени, емоционално стабилни, гледали с оптимизъм на всички проблеми, били много социално активни и имали много приятели. Средната възраст на пенсиониране при тях била почти 70 г., а 18% от възрастните хора продължавали да работят. Останалите или започнали нова кариера, или водели активен обществен живот. Според специалистите това доказва тезата, че самотата е мълчалив убиец.

 

Изводът

Позитивното отношение към живота предпазва от деменция по-ефективно от здравословното хранене или отсъствието на вредни навици. До този извод стигнаха учени от САЩ, които наблюдавали хора на възраст от 80 до 100 години.

Учените смятат, че направеното от тях откритие позволява по съвсем друг начин да се гледа на причините за деменциите.

 

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари