Публикация

Двойно повече пари за разплащане с чуждите здравни фондове догодина

Двойно повече пари за разплащане с чуждите здравни фондове догодина

Кирил Ананиев очаква задълженията да са изчистени до 3 години


За 2019 г. се предвиждат двойно повече пари в бюджета на здравната каса за разплащане на дълговете към клиниките в ЕС, обяви министър Кирил Ананиев пред Комисията по здравеопазване в парламента, пише в. „Сега“.

 

За целта през тази година са предвидени 73 млн. лв., а за момента дълговете са за 271 млн. лв., 133 млн. лв. от които просрочени. Това предизвика скандал, който за малко не попречи на подписването на НРД, с който да се осигури ръст на цените на половината клинични пътеки, коментира изданието.

 

Кирил Ананиев изтъкна пред здравната комисия, че до средата на май тази година ще бъде изработен погасителен план. Амбицията на МЗ била да бъде изготвена тригодишна бюджетна прогноза за разплащането на тези задължения.


Министърът допълни, че догодина ще бъде заделен по-голям ресурс по това перо - най-вероятно двойно по-голям от заложения за тази година, и така според него дълговете ще бъдат разплатени в рамките на 2-3 години.

 

Здравният министър обясни още, че до края на март ще бъдат изработени нови правила за финансово управление и контрол в НЗОК. Пред депутатите той се извини, че „заради оперативни грешки на администрацията на касата е създаден такъв скандал“.

 

До 15 март управителят на НЗОК ще трябва да обясни какви са причините за ежемесечния ръст на разходите на касата, свързан с лечение на българи в чужбина - ако през 2013 г. НЗОК е заплащала 1 млн. лв. месечно, то сега сумата възлиза на 7 млн. лв., допълва всекидневникът.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари