Публикация

„Майчин дом” посреща директора на СЗО със заявка за изпълнени критерии за провеждане на раждане

„Майчин дом” посреща директора на СЗО със заявка за изпълнени критерии за провеждане на раждане

Организацията активно работи в контекста на новия си наръчник за това как трябва да протича естественото раждане и грижата за жените в този момент


Генералният директор на Световната здравна организация Н. Пр. д-р Тедрос Гебрейесус ще посети СБАЛАГ „Майчин дом” на 3 март в 10:30 часа. Това се случва в рамките на официалната му визита в България. В делегацията са още Мишел Боко, помощник генерален директор за външните отношения на СЗО, Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, Деяна Костадинова, постоянен представител на Република България към службата на ООН, Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването, и други представители от СЗО и Министерството на здравеопазването.

 

Изборът именно на „Майчин дом” за това посещение не е случаен. Организацията активно работи в контекста на новия си наръчник за това как трябва да протича естественото раждане и грижата за жените в този момент. 

 

Като най-голямата и най-добра акушеро-гинекологична болница у нас „Майчин дом” е напълно в синхрон с препоръките на СЗО и те са интегрирани в работата на професионалистите дори преди публикуването на официалното становище. Наръчникът на организацията цели да се намалят инвазивните интервенции и операции без реална медицинска необходимост, за да може раждането да се доближи максимално до естествения му ход, както и да се даде свобода на жените да преживеят раждането, водени от собствените си инстинкти.

 

В „Майчин дом” д-р Тедрос Гебрейесус ще разговаря и с родилка. Ще посети Родилната клиника – родилна зала и послеродовото отделение, където ще види на практика изпълнени препоръките организацията, че на жените, постъпили за раждане, им се дава възможност да се движат свободно, докато не започне втория период на раждането. Бъдещите майки в този момент разполагат със самостоятелна стая – родилна зала, в която могат да преживеят спокойно и пълноценно първия етап на раждането. Периодично при тях влиза акушерка, която ги напътства и успокоява. При нискорискова бременност се разрешава на жените да се хранят или да приемат течности, точно както съветва СЗО.

 

Според организацията трябва да отпадне и принципът, че разкритието на родилния канал е с по 1 см на час. Този принцип от години е отпаднал от практиката на „Майчин дом”. Към всяко раждане се подхожда индивидуално и всяка родилка разполага с неограничено време. Не се препоръчва и използването на окситоцин за предизвикване или стимулиране на раждането, както и на други медикаменти за намаляване продължителността му. 

 

В „Майчин дом” допълнителни медикаменти се използват само и единствено, ако има медицински показания за прилагането им спрямо световните стандарти.

 

Световната здравна организация отправя препоръка и по отношение на измерване на таза преди раждане, за да се прецени дали бебето ще успее да се роди естествено. Ако тазът е анатомично тесен или има изменения, тогава се преминава към измерване на размера на бебето и други изследвания. В „Майчин дом” този процес също е изключително индивидуален и ако няма сериозни медицински показатели, не се препоръчва операция.

 

Родилките в „Майчин дом” имат опция да избират средствата за обезболяване – не само медикаменти, но и специфични методи като дишане, музика и други – и това е още една от препоръките на орданизацията.

 

Тя съветва още жената сама да избира дали да има придружител по време на раждането. Тази опция също е разрешена в университетската болница.

 

В новия наръчник СЗО препоръчва между майката и бебето да се осъществява контакт кожа в кожа веднага след раждането – отдавна наложена практика в „Майчин дом”. 

 

В послеродавата клиника генералният директор на Световната здравна организация ще види и как в болницата се дава възможност на майката да бъде с детето си през първите дни след раждането, като в това време се намират в една и съща стая, както организацията препоръчва.

Коментари

Така.написано звучи като добро пожелание !Само че в действителност не е така!За това има честота на секциото до 80 процента в някои болници!!!