Публикация

Детското отделение в смолянската болница затваря заради липса на лекари

Детското отделение в смолянската болница затваря заради липса на лекари

Малките пациенти, при които се налага стационарно лечение, ще бъдат насочвани към МБАЛ-Мадан


Педиатрично отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще бъде затворено временно поради невъзможност да осъществява дейност. Причината за създалата се ситуация е липсата на лекари и невъзможността да се покрие месечният график, съобщиха от лечебното заведение.

 

За ситуацията са уведомени министърът на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса. 

 

От болницата уточняват, че наскоро са се пенсионирали началникът на отделението и още един лекар, а другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

Известен е проблемът с педиатри в национален мащаб, като за регион Смолян в момента той е изключително тежък. През месеците декември, януари и февруари  отделението продължи да работи с лекари от други лечебни заведения. Възникналата ситуация е обсъждана от Съвета на директорите. Въпреки положените усилия и водените разговори с голям брой педиатри, не е възможно да подсигурим достатъчен брой лекари съгласно изискванията на медицинския стандарт по педиатрия, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

 

За спешните случаи приемното Спешно отделение продължава да работи и пациентите ще бъдат обслужвани съгласно стандарта. Тези, на които се налага стационарно лечение, ще бъдат насочвани към най-близкото лечебно заведение на територията на област Смолян, с разкрито Отделение по педиатрия от първо ниво на компетентност, т.е. МБАЛ в Мадан.

 

Ръководството на болницата се надява с подписването на Новия рамков договор да се приложи текстът от чл. 263 на НРД 2018, който дава възможност на общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, да сключват договор с болницата

 

Ръководството на болницата изразява огромното си съжаление за създаденото неудобство за пациентите и продължава да работи за решаване на проблема.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Педиатрията е трудна и отговорна,а заплатите най-ниски и младите лекари не искат