Публикация

Във фокуса на Училище по персонализирана медицина 2018 е пациентът

Темата е : Персонализирана медицина при вирусни и бактериални инфекции


Д-р Явор Дренски
Председателят на БАПЕМЕД д-р Явор Дренски
откри третото издание на Училище за 
Персонализирана медицина

"Всеки пациент е важен" - под това мото се провежда третото училище по персонализирана медицина, организирано от Българската Асоциация за Персонализирана Медицина (БАПЕМЕД). Форумът събра в столичния хотел "Хилтън" специалисти от цялата  страна. 

Интердисциплинарният подход в използване на персонализираната медицина при вирусни и бактериални инфекции обедини диагностици (вирусолози, микробиолози, молекулярни биолози, лабораторни лекари и др.) и клиницисти (интернисти, инфекционисти, невролози), които обсъждат важни аспекти в областта на инфекциозните заболявания, обменят

опит и дискутират важни въпроси.

 

"Цeлта на Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД) е чрез това училище от една страна да запознае  специалисти както с утвърдени вече подходи, така и с последните постижения и иновации на персонализираната медицина в сферата на микробиологията и вирусологията, да повишиквалификация и мотивацията на за развитие в това направление"

 

подчерта при откриването на форума председателят на УС на БАПЕМЕД - д-р Явор Дренски, като очерта и другите две основни цели: пациентите да получат информация, поднесена на достъпен език и така да могат да взимат адекватни информирани решения, същото важи и за десижън мейкърите - онези, от които зависят големите решения в сектора. Д-р Дренски изтъкна, че винаги във фокуса е пацинтът е как тези решения ще стигнат до него, ще повлияят на лечението му.

 

"Предписаната терапия може да работи за едни , а за други-не. Това се дължи на генетични различия сред пациентите", каза проф. д.м.н. Радка Аргирова в своята презентация на тема "Съвременната наука, глобалните вирусни епидемии (HIV, ZIKA, ебола, influenza)"

 

"Персонализираната медицина е бързоразвиващ се подход, при който се използват масиви резултати от специфични (генетични) тестове, определящи кое лечение ще работи най-добре за дадения пациент"

 

 допълни проф. Аргирова.

 

Първият панел на семинара - „Персонализираният подход при лечението на вирусния хепатит C“, беше фокусиран върху диагностига, лечение и профилактика на хепатит С.  Проф. Деян Желев изнесе презентация, в която изясни ролята на персонализирания подход при лечение на болестта, набеляза новостите в терапевтичните подходи и резултатите, до които те водят. Проф. д.м.н Златко Кълвачев напомни, че тази година се навършват 30 години от откриването на HCV - едно революционно откритие, като набеляза трите основни предизвикателства, които стоят пред специалистите в областта: диагностика, терапия и профилактика. Проф. Георги Момеков проф. Красимир Антонов, д-р Радин Цонев запознаха аудиторията  с важни аспекти, касаещи резистентността в хода на лечението, междулекарствени взаимодействия, HIV-HCV коинфекции.

 

Обединяващата тема на втория панел от семинара е: "Персонализиран подход в лечението на други вирусни и някои бактериални инфекции".

 

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари