Публикация

АГ клиниката в Стара Загора скоро ще има нова база

АГ клиниката в Стара Загора скоро ще има нова база

Това обяви доц.д-р Николай Лазаров по време на кампанията за безплатни прегледи по случай 8-ми март


Прегледите ще се провеждат от 1-ви до 8-ми март от 9 до 12ч.Изследването е с цитонамазка - най-добрият начин за ранно откриване на заболяването,както и на цяла каскада от предракови заболявания, които водят до рак на маточната шийка и могат да бъдат в последствие лекувани успешно.

 

По случай 8- ми март, решихме отново да насочим вниманието към  нарасналата заболеваемост от рак на шийката на матката и да подарим на жените от Стара Загора възможност да се изследват безплатно при нас. Това е жест от екипа на АГ клиниката към УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович”. Използвахме международният ден на жената да кажем на обществеността че сме се грижили и продължаваме да се грижим, независимо от трудните условия в които работим.

 - Промени ли се отношението на българката към здравето и, към превенцията на социално значимите заболявания като ракът на маточната шийка?

 

 - Това вече е факт и за мен доказателство е изключително бързото запълване на часовете в тази кампания.По-малко от 24 часа от обявяването на старта и , часовете бяха запълнени.Виждайки ефектът на кампанията ,имаме намерение да я повторим и през април и да я превърнем в рутинна практика.

По отношение на здравната култура, българката е търпелива и търси лекарска помощ едва когато симптомите започнат да и пречат да работи.Но вече не е тайна за никой,че превенцията е най-ефективното лечение защото не отнема време, протича с минимум увреждания , има и финансовата част която не е маловажна  – по-изгодно е за всички - както на пациентите,така  на болничното заведение и на държавата.Здравната парадигма в света вече обръща посоката си към профилактиката и към  формулата „Където има повече здраве има по-малко болест”. Досега беше обратното- с водеща финансова част - колкото повече пациенти лекуваш, колкото повече болни имаш, толкова по-добра работа вършиш. А принципът на здравето е друг – древна китайска поговорка гласи,  че добър лекар е не този,който е излекувал най-много пациенти, а този,чието село не боледува. Виждам че българските жени и лекари са узрели за тази промяна.

 

 - Как ще коментирате излезлите в медиите миналата седмица репортажи за лошите условия в  АГ клиниката?

 

- Да, условията тук  не са добри, но това няма да е още дълго. Ще припомня, че предстои преместване на АГ клиниката в основния корпус на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович”. Ремонтът напредва, базата ще бъде обновена а след преместването очакваме разходите да намалеят, да се увеличи заплащането на работещите, да се оптимизира работата и да се елиминира постоянното движение на персонал, което в момента е водещ проблем.

Направили сме стъпки за обновяване на апаратурата, наскоро получихме по  европейска програма съвсем  нов ултразвуков апарат, четирима от нашите лекарите преминаха успешно обучение по фетална морфология, което е още един плюс в нашата работа,  ще бъдем по-конкурентни. Ще става по-добре оттук нататък.

Все пак, въпреки нелеките условия, не сме спрели да работим, колегите полагат извънреден труд, трудно е за всички, много колеги напуснаха. Тези които останаха  обаче, са с ясното съзнание, колко е важна тяхната работа за здравето на хората.

Интензитетът работа не се е променил -  за миналата седмица са извършени 26 операции с различен обем.Стараем се да не връщаме пациентки. Има такива, които нямат къде да отидат. Ние сме последна инстанция, нямаме право да избираме по-финансово рентабилни случаи.

За съжаление медицината в България е поставена на пазарен принцип, принуди здравните заведения да търсят всевъзможни начини да „заработват” . Повечето от частните болници могат да си позволят да избират пациентите си. Ние обаче трябва да поемем пациентката, независимо какви финансови загуби ще понесем. 

 

- Какво трябва да се промени в здравната система?

 

- Същинските университетски болници в България не са много, в преобладаващ процент от тях, най-големият акционер е държавата. В този смисъл не виждам причина, като собственик на някаква институция, да не инвестираш в нея, за да може да работи нормално.
За тотална промяна в системата на здравеопазването, министерството трябва да вземе приоритетни  финансови мерки, защото  огромните дългове на болниците  сами по себе си генерират още дългове под формата на лихви. Трудно е на ръководството на нашата УМБАЛ да се опитва да балансира между дълговете и медицинския персонал,  полагат усилия да задържат болницата и да останем и да работим нормално.

Това стана ясно и на срещата със  зам.мин.Жени Начева тя е напълно наясно е с проблемите на нашата и другите държавни болници.

В очакване сме да видим новият законопроект за промяна в здравеопазването, който до средата на годината трябва да бъде оповестен. С проблемите на старозагорската УМБАЛ, пряко се ангажира републиканският омбудсман Мая Манолова и местният омбудсман Надежда Чакърова-Николова  което надявам се да доведе до добри резултати, да върне специалистите и спокойствието на пациентите при нас.

 

- Как се задържа екип в тези нелеки условия?

 

- Не е лесно, иска се сериозен стоицизъм, постоянно изказвам своята признателност и възхищение към специалистите, които останаха да работят тук.

Наясно сме, че проблемите са изкуствено създадени на много по-високи нива от нашата държава. Обществото ни е поставено в много трудни за оцеляване условия, но въпреки това, постоянно виждам хора, приели мисията да работят за по-добра промяна, виждам ги и в екипът на АГ клиниката и съм благодарен за това!

Коментари