Публикация

Свобода за медика, застрелял крадец

Стотици излязоха на протест в Пловдив. Д-р Димитров не е престъпник, а герой - твърдят хората


Д-р Иван Димитров е специалист по образна диагностика в УМБАЛ-Пловдив. Добър лекар, добър съпруг, добър баща, добър гражданин. Във втория ден на март обаче животът на медика се преобръща - арестуван е за най-тежкото престъпление -убийство.

 

Какво довежда до трагичния инцидент

В нощта срещу 2 март 2018г.  д-р Димитров е в дома си. Въпреки късния час не спи дълбоко и чува шум. Излиза и вижда как го обират. Жоро Джевизов, познат още като Жоро Плъха влиза с взлом в дома на семейството. В къщата , по информации от пресата, са  още съпругата на медика и двете му малки дъщери...спят. В опит да защити имуществото и семейството си д-р Иван Димитров влиза в схватка с Плъха, който го намушква с нож в крака. Лекарят се оказва с пистолет в ръка и застрелва нападателя.

 

Това е тирижираната към момента версията на случилото се . Откъде се е взел пистолетът? Има ли значение?! По-важното е кой е Жоро Плъха и защо е в чужд дом? Всъщност крадецът е добър познайник както на полицията, така и на пловдивската общественост. Арестуван е за множество кражби, предимно на и от автомобили, за опит за убийство, за вандалщините, за нападения...Много хора е ощетил въпросният Плъх, но явно това не е било причина да се озове трайно зад решетките. 

 

Днес престъпникът е мъртъв и много хора са си отдъхнали с облекчение, полицията вероятно-също. Но на каква цена? Един български лекар, добър баща, добър съпруг, добър гражданин е задържан. Защото е защитил дома си, семейството си.

 

Виновен ли е д-р Димитров

 

Вероятно законът е ясен в този случай-има престъпление, трябва да има и наказание. Но всъщност престъпление ли е да защитиш себе си и семейството си от престъпление?И не е ли направил д-р Димитров единственото възможно. Защото можем само да гадаем какво очакваше съпругата и дъщерите му, ако рентгенологът беше на обичайното нощно дежурство, а не у дома.

 

Пловдив се вдигна, за да защити своя съгражданин, но вярваме, че няма българин, който да е безразличен към съдбата на лекаря. В Пловдив стотици излязоха на улицата, в социалните мрежи хиляди изразяват готовност да ги последват. Защото не може престъпниците да имат повече права от честните граждани!

 

Очакваме развръзката и подробности за случая, защото има много въпросителни, на които предстои разследващите да дадат категоричен отговор. Но ясно е едно - българинът отдавна вече не се доверява на властимащите, че те ще го предпазят. Докато престъпниците върлуват по улиците и домовете необезпокоянати, ще има хора, които взимат правосъдието в свои ръце - за добро или за лошо.

 

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

 

 

Коментари