Публикация

Д-р Б. Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

Д-р Б. Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

Тази година нямало да има проблем с плащането на задълженията към чуждите фондове


В Националната здравноосигурителна каса има сбъркана счетоводна политика, а проблемите с дълговете към чужди фондове не са от скоро.

 

Това коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНТ.

При положение, че реално вече всички знаят колко са задълженията към чужди здравноосигурителни институции, в официалния годишен счетоводен отчет на НЗОК фигурираше числото 7,5 милиона, което е категорично невярно,

отбеляза д-р Пенков.

 

Той подчерта, че вътрешните правила ще бъдат коригирани, за да се знаят какви са задълженията.

 

Според заместник-министъра през тази година няма да има проблем с плащането на задълженията към чуждите институции, защото в бюджета на НЗОК са предвидени 73 млн. лева.

 

„Това са парите, които институцията е предложила на сдружението на германските каси, на австрийската каса и на другите по-малки каси, да бъдат разплатени“, каза д-р Пенков. 

 

Предстоят поредица от срещи, за да може да се планира с чуждите осигурителни институции темпът на разплащане и да се разчистят всички задължения.

 

Заместник-министърът призна, че има лоши практики в България за плащане на медицински изделия и консумативи. Търсело се обаче решение на този проблем.

 

Бойко Пенков коментира, че здравният туризъм е относително ограничен от правилата. За да отидеш да се лекуваш в чужбина, означава, че трябва да получиш формуляр S2. А такъв се издава само от управителя на НЗОК или от министъра на здравеопазването. Това е в случаите, когато става въпрос за планирана терапия.

 

„Ако нямаш такъв формуляр, с който държавата или касата стават гарант, че дадената болница в чужбина ще получи пари, то тогава отиваш на място, случва ти се нещо, получаваш помощ, плащаш си. След това се връщаш в България и подаваш заявление за възстановяване на средствата. Тогава комисия, в която влизат и медицински лица, преценява доколко това е било спешно, дали не е могло да се получи у нас и т.н.“, поясни заместник-министърът.

 

И подчерта: „Имало е пробиви, в момента са затворени“.

 

Той допълни, че между Надзорния съвет на здравната каса и ръководството на МЗ е воден разговор за това какво лечение търсят българските пациенти в чужбина, и „това, което го няма тук, да стане политика за инвестиции от страна на държавата“. Целта е достъп до съвременно лечение да има в България.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари