Публикация

Стартира записването за безплатни прегледи за глаукома и катаракта

По данни на Българско глаукомно дружество, между 70 000 и  80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.


Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“  организира кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта от 12 до 30 март 2018 г.

 

Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата: 11 - 17 март 2018 г. Прегледите за глаукома и катаракта са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 032/602 649  в работни дни от 8:00 до 12:00 часа.

 

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова. Тя допълни, че сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социалнозначимо заболяване.

 

 

Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.

Затова, когато се организира скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.

 

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно

 

– във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Очните лекари препоръчват  във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за  поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

 

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на факта, че интересът на пациентите винаги е голям и броят на записалите се далеч надхвърля възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 3 поредни седмици.

Коментари