Публикация

Хроничната венозна болест се подценява


Въпреки че хроничната венозна болест е едно от най-разпространените тежки и инвалидизиращи заболявания в съвременния свят, тя силно се подценява.

Това каза д-р Любомир Бешев, началник на отделение по съдова хирургия при плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски”.

В Плевен и в още 14 града до 26 май се провеждат безплатни прегледи за хронична венозна болест. Те са част от националната кампания за разширени вени, която се организира за поредна година от Българското дружество по ангиология и съдова хирургия.

Д-р Любомир Бешев е един от тримата съдови хирурзи, които консултират пациентите в Плевен.

Той посочи, че венозната болест засяга между 30 и 50% от хората в зряла възраст в страните от Европейската общност.

У нас над 800 хиляди са венозно болните пациенти, според данни от проучване на Българското дружество по ангиология и съдова хирургия, каза д-р Бешев.

Той отбеляза, че в Плевенска област при население от 300 хил. жители най-вероятно венозно болните са около 50 хиляди.

Сред рисковите фактори за заболяването са заседналият начин на живот, наднорменото тегло, напредналата възраст, бременността, както и фамилната обремененост.

Хроничната венозна болест (недостатъчност) е болест на съвремието, болест на цивилизацията, болест на хиподинамията. 37 на сто от възрастното население на страната страда от различна форма на заболяването. Проблемът е в това, че хората се търсят помощ от съдов хирург едва в по-тежките стадии на болестта, посочи д-р Бешев.

Става въпрос за прогресивно развиващ се проблем. Затова е важно пациентите да обърнат внимание навреме, защото тогава и лечението е по-ефективно, каза още той.

Коментари