Публикация

И онкодерматологичното отделение в КОЦ-Пловдив иска да прилага иновативната терапия

Пациентите са лишени от важни препарати, НЗОК не ги поема


Онкодерматологичното отделение към Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Пловдив настоява да бъде включено в използването на иновативните терапии за раковоболни, които засега ще бъдат изписвани само от университетските центрове в България. „Смеем да претендираме, че сме много добро клинично звено и уникално по своята същност. Такива са само две в цялата страна – нашето и в Националния окнокогичен център  /сега УСБАЛ по онкология/”, обясни началникът на отделението д-р Гергана Шаламанова.  В подкрепа на думите си тя изтъкна, че разполагат с трима специалисти по дерматология и онкология – изключително рядко съчетание, с което са само няколко души в страната. Квалификацията на лекарите е много висока, тъй като участват във всички международни форуми, включително и в САЩ, и имат защитени сертификати за изкарано обучение във водещи онкодерматологични центрове в Европа. Звеното е с изключителен опит в лечението на едно от онкологичните заболявания  с най-злокачествено протичане – меланом. Онкодерматологичното отделение от 10 години е одобрено като един от 100-те меланомни центъра за  клинични проучвания и има богат опит с лечението с нови молекули отдавна. А в повечето университетски клиники пациенти с тази диагноза попадат рядко. Затова не сме съгласни новите молекули да бъдат изписвани само при тях, заяви д-р Шаламанова.

Специалистката обърна внимание на още един важен проблем, пред който са изправени лекарите и пациентите. И той е, че два изключително важни таргетни препарата за лечение на меланом не са реимбурсирани от НЗОК. Д-р Шаламанова обясни, че таргетна терапия по своята същност представлява прицелна терапия към един мутирал ген и досега онколозите са работили срещу  този мутирал ген с един препарат. Но международните проучвания са показали, че монотерапията не е толкова ефикасна. Това означава, че се  развива резистентност след 6 месеца и заболяването прогресира. С добавянето на още един таргетен препарат това се избягва, а комбинацията между двата е изключително ефективна и дава огромен шанс за подобряване преживяемостта на болните. Годишно в България се диагностицират 480 нови пациенти с меланом. 170 умират, от тях 50 процента могат да подлежат на новата молекулна терапия. На практика това прави 80 души за цялата страна, но въпреки всичко НЗОК не разреши тази лекарства да бъдат реимбурсирани за тях, подчерта д-р Шаламанова. 

Пловдивският Комплексен онкологичен център поема пациенти със злокачествени заболявания от Благоевград, Велико Търново, Русе, Хасково, Стара Загора и много градове не само в Южна България, но и цялата страна. Не проумявам как е възможно да лекуваме толкова хора и Касата непрекъснато да ни обвинява, че харчим много пари за лечение. Използваме съвременни терапии, защото заболяванията на пациентите го изискват. Това е световното лечение и не можем  живеем в 20 век, след като сме в 21-ви, възмущава се д-р Шаламанова. Тя допълни, че съвсем скоро ще бъде създадена Българска асоциация по онкодерматология. Пловдивската специалистка ще бъде неин председател. Заместник ще бъде доцент Красимир Киров, началник на клиниката по онкодерматология в УСБАЛО. Освен научната работа, дружеството ще защитава и интересите на специалистите в областта.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари