Публикация

Бариатрични операции ефективно топят килограми и подобряват метаболизма при тежко затлъстяване

Това твърди д-р Васил Ангелов, началник на Център за безкръвни операции във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив


Колкото повече диети пазя, толкова по-дебел ставам! Това оплакване често чуват медиците от Центъра за безкръвни операции във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Често борбата с килограмите при такъв тип пациенти е безспирна, свързана с много лишения, но въпреки това те се чувстват сякаш са в капан – влизат в един порочен цикъл на увеличаване на теглото.  Те са се подлагали на много диети – но накрая на всяка резултатът е един и същ – теглото продължава да се увеличава, отбеляза водещият специалист д-р Васил Ангелов, началник на звеното, който има повече от 10-годишен опит в бариатричната и лапароскопска хирургия.

Той припомни, че преди повече от десетилетие Национални институти по здравеопазване съобщиха, че индивидите, засегнати от тежко затлъстяване са резистентни към поддържането на загубеното тегло, постигнато чрез конвенционални терапии, като консумация на по-малко калории, увеличаване на физическите упражнения, и т.н. Диетите, упражненията, промяната на режима и лекарствата не са ефективни при тези пациенти.

Тук идва на помощ бариатричната операция като единствената ефективна терапия за борба с тежкото затлъстяване и за поддържане на загубеното тегло и то в дългосрочен план. Бариатичната хирургия се е доказала в помощта си за подобряване или разрешаване на много свързани със затлъстяването състояния, като диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни и онкологични заболявания.

Всеки човек би предпочел да не се подлага на хирургична интервенция, а да намали теглото си чрез консумиране на правилна храна и повишена двигателна активност. Но за жалост при пациенти с тежко затлъстяване това е изключително трудно и често пъти невъзможно. За тях рискът от тежки заболявания, които пряко застрашават живота им, е огромен и при тях бариатричната хирургия може да се яви като животоспасяваща операция. А значителната загуба на тегло чрез подходяща оперативна интервенция може да проправи пътя към много други вълнуващи възможности, най-вече за здравето на пациента. Когато се комбинира с правилното хранене, често действа като ефективен инструмент, който  осигурява дългосрочна загуба на тегло и помага за подобряване на здравето.

При тежкото затлъстяване се засягат почти всяка система на тялото с широко изразяване на сериозни заболявания, включително псевдотуморни церебрални заболявания, хипертония, диабет, бъбречна недостатъчност, имуноинфективност, астма, гастроезофагеална рефлуксна болест, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечна недостатъчност, атеросклероза, ставен артрит, безплодие, разрушаване на кожата и повишено разпространение на ракови заболявания, особено на дебелото черво, простатата, гърдата и яйчниците.

Всички те обаче отговарят благоприятно на бариатричната хирургия, често с пълна и постоянна ремисия. Не е необичайно пациентите, които са обездвижени и ограничени в инвалидни колички преди хирургическата намеса, да се върнат при хирурга няколко месеца по-късно на крака, често пъти дори без бастун. Пациентите, диагностицирани с астма и гастроезофагеален рефлукс, които често са свързани, обикновено откриват, че вече не се нуждаят от различни лекарства. Друго голямо предимство е снижаването на риска от рак при пациенти с 80% в рамките на 5 години след операцията, поради намаляването на възпалителните цитокини и подобреното състояние на организма.

Принципът на бариатричната хирургия е промяната на анатомията на стомашно-чревния тракт - стомаха и храносмилателната система, и предизвикването на различни физиологични промени в тялото, които влияят върху енергийния баланс и метаболизма на мазнините. Различните видове процедури са поставянето на стомашен балон, поставяне на гастрален пръстен, стомашен байпас, ръкавна гастректомия на стомаха /sleeve gastrectomy/.

При sleeve gastrectomy се премахва част от стомаха и се ограничава количеството храна, която се консумира. Подобно на другите метаболитни операции, тя също спомага за загуба на тегло чрез промяна на хормоналните сигнали между стомаха, мозъка и черния дроб. Резултатът, който се очаква, е пациентът да достигне нормалното си телесно тегло за няколко месеца. Престоят в болницата при тази операция е два дни и пациентът се връща към обичайното си ежедневие само след седмица.

Независимо от избора на процедура, е важно е да запомните, че бариатричната хирургия е инструмент, а успехът от загуба на тегло зависи и отмного други важни фактори като хранене и физическа активност, посочи д-р Ангелов. Центърът за бекръвни операции към верига „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив извършва процедурите по лапароскопски метод, който заради всичките му доказани предимства пред конвенционалния, а именно по-слабата следоперативна болка, липсата на напрежение в областта на възстановяването, по-бързото връщане към обичайната активност и по-малкото възможни усложнения. Болничният престой за такава интервенция е между 5-7 дена, като пълното възстановяване на организма става само за 2-3 седмици. Важно е да се отбележи, че това е много по-безболезнена продцедура в сравнение с друг вид операции като съдови или ортопедични. След провеждането на интервенцията за всички пациенти се изготвят индивидуални хранителни режими и програми, каза д-р Радостина Гайдарова, специалист по хранене и диетолог в центъра, специализирала в САЩ. Те са изработени съобразно техните индивидуални особености – възраст, пол, здравословно състояние, метаболитен и хранителен статус, за да могат резултатите от бариатричната операция да бъдат задържани в дългосрочен план и качеството на живот на тези пациенти да бъде трайно подобрено.

 

Коментари