Публикация

Половината бебета у нас са недоносени, твърдят отчети към НЗОК

Касата с таван на броя деца, които да се отчитат по тези клинични пътеки


Изкривяванията в здравната система у нас стигнаха нов абсурд. Ако се ползват данните от отчетите към здравната каса, излиза, че в България недоносени се раждат цели 46% от бебетата, при положение че дори в Третия свят процентът е под 20. 

 

Това пише в. „Сега”, като се позовава на стенограма от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от средата на миналия месец.

 

„Световната статистика показва, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа - 7.7%, в България - 46.6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент”, казва пред членовете на надзора управителят проф. Камен Плочев. Данните на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са между 10 и 12 на сто, отбелязва изданието.

 

Проблемът е, че когато се роди детето, то няма единен граждански номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го прехвърлят от едно отделение в друго, където го регистрират под техен вътрешен код, третото отделение - по техен вътрешен код и така от отделение на отделение едно дете събира четири кода, все едно са четири различни деца”, обяснява проф. Плочев как се получава абсурдната статистика.

 

Всекидневникът пояснява, че това би следвало да означава и че за едно бебе се плаща четири пъти по клинична пътека.

 

От публикацията става ясно още, че от касата предлагат новородените да получават един код в болницата и той да не се мени. Освен това от НЗОК са се консултирали с неонатолози и са определили среден процент - 15 на сто от новородените, които ще могат да минават по пътеки за недоносени. 

 

„Този процент не е фиксиран, никой няма да върне недоносено дете”, коментира управителят на здравната каса. 

 

Индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, но преведени в неонатологията на друга, тъй като се случва от по-малки болници да се налага да пращат по-тежки случаи в по-големи.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега”.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари