Публикация

Д-р Янчева-Петрова: От тази година всички заразени с ХИВ се подлагат на антиретровирусна терапия

Антиретровирусна терапия намалява значително смъртността и при нея е нужен персонализиран подход


От тази година всички ХИВ-позитивни пациенти в България подлежат на антиретровирусна терапия. Това съобщи д-р Нина Янчева-Петрова, специалист по инфекциозни болести от СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, по време на училище по персонализирана медицина, което се проведе на 2 март в София. По думите й промяната е заради новите световни стандарти за лечение на опасния вирус. Тя обясни, че още през 2015 г. е прието да се лекуват всички носители на ХИВ, независимо от степента на имунния им дефицит, вирусния товар и броя на CD4 клетките.

 

Според статистиката от 1997 до 2017 г. в България са регистрирани близо 2700 пациенти с ХИВ. В момента се мониторират 1400, като тяхната терапия е пожизнена. В страната ни има одобрени 29 медикамента и 10 препоръчителни режима на лечение.

За да се уточни какъв да е режима на лечение е необходимо персонализиран подход, каза д-р Янчева-Петрова. Терапията се назначава след като са направят:

 

  • тест за резистентност
  • изследване на броя на CD4 клетките и вирусния товар
  • биохимични изследвания

Когато има налични придружаващи заболявания се гледа какви са медикаментите, които приема пациентът. Ако той е заразен с хепатит С или туберкулоза, се препоръчва специален режим на лечение, заяви специалистът.

 

Антиретровирусната терапия значително намалява смъртността сред болните, но нерядко тя има негативни последици, отбеляза д-р Янчева-Петрова. Тя посочи, че има повишен риск от натрупване на токсини в тялото и това трябва да се вземе под внимание при започване на терапията. Сериозен проблем е също така т.нар. ранно остаряване на тези пациенти. При тях около 40 години се появяват заболявания, характерни за по-късна възраст. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари