Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ „Александровска”

Необходимо е записване на час по телефона


От 12 до 18 март в УМБАЛ „Александровка” ще се проведат безплатни прегледи за глаукома. Специалистите от Глаукомния кабинет, който се намира на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на университетската болница, ще приемат от 14:00 до 18:00 часа без направление по здравна каса. 

 

Записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 8:30 до 13:30 часа.

 

На 13 март от 14:00 до 15:30 часа в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

 

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап - и на централното зрение. 

 

Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и други. 

 

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социалнозначимо заболяване.

 

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. 

 

Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане. 

 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). 
Повече информация тук: 
http://www.wgweek.net/ 
http://www.worldglaucoma.org/
 

Коментари