Публикация

Свине и замърсена вода може да разпространяват хепатит Е

Необходими са по-задълбочени проучвания за разпространението на вируса в България, смятат инфекционистите


Необходими са по-точни данни за разпространението на хепатит Е в България. Това каза д-р Мария Пишмишева, специалист по инфекциозни болести от МБАЛ Пазарджик, по време на училище за персонализирана медицина, което се проведе на 2 март в София. Тя отбеляза, че за заболяването трябва да бъде записано в Наредба 21 на МЗ за регистрация на заразните заболявания в страната.

 

Д-р Пишмишева отбеляза, че за периода 2014-2017 г. в инфекциозното отделение на МБАЛ Пазарджик са регистрирани 139 болни с диагноза остър хепатит Е. Средната възраст на пациентите е 57 години. Характерно за много от тях, е че работят с животни и е възможно те да са се заразили от тях. Д-р Пишмишева напомни, че основният начин на заразяване става по фекално-орален път. Най-честите носители на генотип 3 и 4 на вируса са свинете, ето защо е необходимо по-разширено проучване какво е разпространението на HЕV сред тях, каза специалистът. Тя също така заяви, че най-честата причина за епидемиите с генотип 1 и 2 е замърсена вода.

 

 Д-р Пишмипева добави, че в болницата са постъпили и пациенти, заразени след кръвопреливане. Проучване на инфекционистите от Пазарджик също така показва, че 45% от контактните лица на част от пациентите в отделението, също са носители на вируса.

81% от пациентите имат придружаващи заболявания. 8 от тях са починали, като при всички е имало сериозна злоупотреба с алкохол, каза д-р Пишмишева.

 

Инкубационният период на заболяването между 3 и 10 седмици. Симптомите на болните са като при другите хепатити, напомни специалистът:

 

  • Отпадналост
  • Липса на апетит
  • Коремно болки
  • Диария
  • Болки в ставите
  • Сърбежи

Понякога заболяването се превръща с хронично. Д-р Пишмишева заяви, че това става най-често при имуносупоресираните пациенти. Тя добави, че особено тежко хепатит Е протича при бременните жени. Вирусът често става причина за раждането на мъртви деца.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари