Публикация

Луготерапия- показания и ползи за човешкото тяло

Лугата се получава се от рапата на Поморийското езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. 


 В нея се съдържат всички съставки на морската вода и рапата, но в по-голяма концентрация и е близка по състав до калния разтвор, поради което оказва подобно на калта действие. В лугата има: калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. 

 

 При болния човек лугата оказва многостранно действие: противовъзпалително, повишава регенерационните процеси, стимулира имунобиологичните реакции.

 

 

Лугата се прилага в натурален или в разреден вид в различна концентрация и количества. В моята практиката най- широко използвам луговите компреси. Те се прилагат главно при заболявания на опорно-двигателния апарат; при ревматични заболявания (гонартроза, коксартроза, спондилартроза, равматоиден артрит, болестта на Бехтерев, инфекциозни артрити); при травматично- ортопедични заболявания (травми на меки тъкани, кости, навяхвания, изкълчване на стави, счупвания); при неврологични заболявания (невралгии, неврити, плексити, дископатии).

 

За да се постигне максимален ефект трябва да се направят 7 последователни компреси с луга- по един всеки ден. Резултат се вижда още след първата процедура, но за да е траен е неонходимо по-голям брой посещения.

Коментари