Публикация

Д-р Кремена Атанасова: След грипната вълна най - често усложненията са възпалените синузити

Д-р Кремена Атанасова: След грипната вълна най - често усложненията са възпалените синузити

В острата фаза не се препоръчва физиотерапия, пациентите с хроничен синузит е добре да профилактират заболяването


 

Д-р Кремена Атанасова е специалист по УНГ - болести и асистент към Катедра  „Очни болести, УНГ-болести и Лицево-челюстна хирургия“ при Медицински университет - Плевен. Завършила е МУ - Плевен през 2001 г., след това придобива специалност и започва работа в Клиника по УНГ - болести при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

 

-Д-р Атанасова, кое е най-честото усложнение след грипните вируси, което засяга областта на горните дихателни пътища?

-Тази година грипните вируси водят най-често до усложнения свързани с максиларните и фронталните синуси. Децата също не са застраховани. Проблемът обикновено се проявява около седмица след прекарана вирусна инфекция. Пациентът се е преборил с грипните вируси, но в последствие се появяват оплаквания от обострения синузит. Причината за това усложнение е обилното количество хрема, което съпътства почти всяка вирусна инфекция. Секретът е обилен, в хода на заболяването се сгъстява, а това затруднява изтичането му от носа и синусите. Той започва да се задържа в синусните кухини, което способства наслагването на допълнителна бактериална инфекция. Благоприятни фактори са задържания секрет от една страна и понижения от грипния вирус имунитет. Организмът не може да реагира адекватно и това води до обостряне на хронични инфекции или поява на остри такива.

 

- Какъв е периодът за възстановяване на носната лигавица?

- За пълното възстановяване на носната лигавица е необходим продължителен период от време. Средно от 2 седмици до 20 дни. В лигавицата има ресничест епител, който се уврежда от вирусните агенти и това води до намаляване или напълно спиране на функциите му. Ресничките не се движат и секрета не се дренира.

 

- С какво може да се подпомогне възстановяването?

- Всички медикаменти и процедури, които втечняват секрета, намаляват неговата плътност и улесняват движението на ресничестия епител, спомагат за по-бързото възстановяване. Продукти, които съдържат физиологичен разтвор, морска вода са полезни за по-добрия дренаж и намаляват увреждането на лигавицата.

 

-Вярно ли е, че при използването на капки за нос се избягват усложнения? Има хора, които твърдят, че при ползването им се появява главоболие.

- На шега, както е известно, хремата с капки за нос преминава за 7 дни, а без тях за една седмица. Целта на капките за нос не е толкова да намалят хремата или съкратят боледуването, а да помогнат да се избегнат бъдещите усложнения. Те намаляват отока на лигавицата на носа и така улесняват дренажа на синусите. Това води до изтичане на обилно количество секрет и по-бързо възстановяване. От друга страна капките за нос съдържащи дегонгестанти профилактират възпалението на средното ухо, което е друго срещано усложнение при острите хреми.

 

-Удачно ли е приложението на физиотерапия при острата форма на синузит?

-Категорично не! Острите форми на синузитите протичат със силно изразен оток, а всяка процедура свързана със затопляне ще доведе до засилване на отока и локалната температура, а оттам и на възпалителната реакция. Ще се засилят болката, тежестта и отока. Затоплянето и физиотерапията е препоръчително да се прилагат от 4-5 ден от началото на антибиотичното лечение, за да може да се подпомогне вече възстановителния процес. Топлината засилва резорбцията на секрета, намалява отока и подобрява състоянието на пациента. Затова процедури след петия ден от началото на  лечението.   

-Какъв е съвета ви към пациентите, които страдат от синузит?

-Пациентите, които знаят, че имат хроничен синузит, трябва да бъдат сигурни, че всяка вирусна инфекция ще доведе до обостряне на оплакванията. Необходимо е да се вземат профилактични мерки, и то в сезона, когато е най - малко вероятно да страдат от синузит, а именно през лятото.  Хубаво е да се правят терапии през пролетта и есента, за да може да се заздрави лигавицата, да се повиши имунитета и да укрепва. Това не гарантира, че зимата няма да се обостри синузита, но той ще отшуми по-бързо. През лятото е препоръчително да се ходи на море и да се плува в морската вода. Тя прави естествена промивка на синусите, а след това топлината на слънцето довършва ефекта на морската вода. Затова хората, които страдат от синузит, е препоръчително да посещават морето и плажовете. Не е удачен вариант хората страдащи от синузит да се гмуркат в басейните, тъй като в тях има доста химикали и ще си нанесат друга инфекция.

Коментари