Публикация

Премахването на хляба от менюто не води до трайно отслабване


Изключването на продуктите, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик), от всекидневното меню без медицинска причина може да предизвика натрупване на излишно тегло, умора, главоболие и недостиг на хранителни вещества, твърдят британски диетолози.

Хората, които имат доказана непоносимост към глутена, трябва да го избягват. Все повече здрави индивиди обаче се отказват от него с цел отслабване, но в дългосрочен план диетата без глутен може да окаже негативен ефект върху организма.

В началото се забелязва загуба на тегло, но това е заради ограничаването на храните със скорбяла, както и намаляването на калориите, но след време килограмите се възвръщат.

Някои продукти без глутен дори съдържат повече захар, сол или мазнини, за да са по-вкусни.

Пшениченото брашно е важен източник на калций, желязо, витамините от група Б, както и фибри, пише още в.”Дейли Мейл”.

Коментари