Публикация

Д-р Ашикова: Хората трябват да пият по 2 литра вода на ден, за да предпазят бъбреците си

Бременността е рисков фактор за появата на остри бъбречни увреждания


Близо 10% от пълнолетното население по света страда от хронично бъбречно заболяване. Това обяви началникът на отделението по хемодиализа в УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Красимира Ашикова. Днес лечебното заведение отбеляза Световния бъбречен ден.

 

Д-р Ашикова обясни, че хроничното бъбречно заболяване се появява в резултат на инфекции и автоимунни заболявания. В много от случаите то води до бъбречна недостатъчност. „В крайния стадий пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да се подложат на хемодиализа и трансплантация“, каза тя.

 

По думите на д-р Ашикова, в някои случи жените са по-предразположени към появата на хронични бъбречни заболявания от мъжете. Основен рисков фактор е бременността. „Като цяло бременността натоварва организма, всички органи и системи. Ако има някакво латентно заболяване то може да се прояви. В много случаи обаче имаме и т.нар. остро бъбречно увреждане, което се проявява при абсолютно здрави хора. Изведнъж отделителната система престава да функционира“, заяви тя. Д-р Ашикова алармира, че при тези състояния има висока смъртност – около 40%. Тя добави, че в УМБАЛ „Св. Анна“ лекарите имат нужния опит да овладяват острите бъбречни увреждания при бременните и родилките.

 

Д-р Ашикова каза, че здравословният и разумен начин на живот са най-добрата превенция срещу появата на хронични бъбречни заболявания. Тя обясни, че хората не бива да злоупотребяват с медикаменти и да имат тежки физически натоварвания. „Българите не обичат да пият вода. Забравяме, а всеки човек трябва да приема около 2 литра вода на ден. Нормално се смята, че човек трябва да отделя около 1.5 литра урина за 24 часа“, заяви специалистът. Д-р Ашикова добави, че хората, които имат диагностицирано бъбречно заболяване трябва да следят какво количество урина отделят и дали има промяна в цвета.

 

Като сериозен проблем при лечението на хронични бъбречни заболявания д-р Ашикова посочи условията на диспансеризация в България. Тя се оплака, че има поставен лимит на посещенията при специалист, видовете изследвания, назначени от лекаря и парите, които могат да бъдат похарчени за това. „Има списък. Ако направиш друго изследване, НЗОК те глобява. Мен лично са ме глобявали преди години за това, че съм пускала изследване на калий на пациент, който е диспансеризиран. След години това изследване стана задължително. Това са недомислици. Не може да има лимит от четири посещения при нефролог. Пациентът трябва да получава помощ от лекар, когато има нужда от това“, каза специалистът.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари