Публикация

Безплатни скрининги за глаукома в Очна болница „Бургас – Д-р Иванови“

По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а според статистиката в България болните у нас са над 70 000 души.


По повод Световната седмица за борба с глаукомата специалистите от Очна болница „Бургас – Д-р Иванови“ ще извършват безплатни скрининг прегледи за профилактика на заболяването от 12-ти до 15-ти март.

 

Кампанията цели ранно и навременно откриване на заболяването, тъй като най-често то протича безболезнено и без симптоми, а в напреднал стадий води до пълна и необратима слепота. „Един профилактичен преглед, извършен навреме, може да се окаже решаващ за запазване на зрението“ – посочва д-р Методи Иванов, началник очно отделение.

 

Най-рисковата възрастова група са хората над 50 години, но лекарите съветват и по-младите да профилактират зрението си, тъй като случаите на поразени от глаукома и в по-ранна възраст не са изключение. При показатели извън нормите или съмнения за очното заболяване на пациентите ще бъдат направени необходимите препоръки. Скринингите не са подходящи за пациенти, които вече са диагностицирани с глаукома.

 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008г. по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска организация. По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а според статистиката в България болните у нас са над 70 000 души.

 

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0893 888 555 (от 09.00ч. до 17.00ч.) или на място – на регистратурата на лечебното заведение – гр.Бургас, ж.к.„П.Р.Славейков, до спортна зала „Младост”.

Коментари