Публикация

Д-р Владимир Николов: Разполагаме с най-добрата апаратура за камъни в бъбреците и уретера

В „Лайф Хоспитал" лекуваме пациенти от цяла Северна и Североизточна България, търсят ни хора от Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, Хасково


Д-р Владимир Николов - специалист по урология и ендоурология в МБАЛ „Лайф Хоспитал"В МБАЛ „Лайф Хоспитал" лазарната литотрипсия е рутинна. 3а 3 години са извършени 974 броя семиригидни уретероскопии с лазeрна литотрипсия на конкременти в уретерите /камъни в уретерите/. Флексибилните реноскопии с  лазерна литотрипсия на конкременти в бъбреците/ камъни в бъбреците/ са  361 броя за 2 години.

 

Апаратурата, с която разполагаме в болницата, е една от най-добрите на световния пазар. Оборудвани сме с апарат за биполярна плазмена резекциева вапоризация на фирмата Olympus, което позволява да сеоперират тумори на пикочния мехур и простата, без да има ограничение във времето. За разлика от монополярните операции, където се работи с глюкоза, при новия метод се използва физиологичен серум и вече могат да се оперират значително по-големи простати. Например най-голямата простата, която съм отстранявал досега, е 160 милилитра.  От 3 години разполагаме и със семиригиден уретерореноскоп и с флексибилен уретерореноскоп на Olympus, както и с лазер на американската фирма Cook Мedical, която е водеща в света за медицински лазери. С тази апаратура обработваме безкръвно камъни в пикочния мехур с размери 5-6 см, като ги раздробяваме.  По същия начин изпълняваме безкръвни операции, в които се влиза през уретрата в пикочния мехур и се обработват камъни в уретера – отдолу догоре. Операцията се изпълнява със семиригиден уретерореноскоп. Вътре в бъбреците работим с флексибилен уретерореноскоп. Така могат да се обработват камъни в легенчето и във всички чашки на бъбрека. Това замества големите отворени операции за вадене на бъбречни камъни. Всички интервенции се извършват много елегантно и фино, най-щадящо за пациента, който на втория ден вече може да си отиде вкъщи, а на следващия да бъде на работа.

 

Апаратурата, с която разполагаме в момента, особено за разбиване на камъни в уретера и в бъбреците, е уникална за България. И други болници разполагат с апаратура и с лазери, но разликата е в качеството им. При нас лазерът е по-скъп, но лазерното влакно работи при 20 души и по този начин се снижава себестойността на интервенциите и доплащането от пациентите.  Апаратурата при нас е такава, че ни позволява да стигнем до бъбрека и до горната част на уретера..За профилактика съветвам всички мъже над 45-годишна възраст задължително да си правят туморен маркер за простата. В момента имам трима млади пациенти между 46 и 49-годишна възраст, които имат карцином на простатата.  Болните, които са с бъбречнокаменна болест, да си правят редовна профилактика. Има препарати, които могат да ползват, да пият много течности. Най-важното е, че човек, който веднъж е имал бъбречна криза, трябва да помни, че за цял живот остава болен от бъбречнокаменна болест. Може след 10 г. отново да направи камък. Затова е най-добре веднъж годишно да си прави ехография, за да си следи състоянието. Освен това не трябва да се забравя – човек никога през живота си не трябва да уринира кръв. Дори веднъж да се случи, а след това урината ви да е чиста, трябва да отидете на лекар. Това може да се повтори след месец, два или пет и накрая да се окаже, че има тумор на пикочния мехур. За всяко нещо, което смущава хората, по-добре е да отидат на уролог или поне да си направят ехография.

Коментари