Публикация

19 май – Световен ден за борба с хепатита


По повод днешния Световен ден за борба с вирусните хепатити Министерството на здравеопазването планира различни инициативи за повишаване информираността на обществото за необходимостта от превенция и здравна профилактика.

В Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София ще се проведат консултативни прегледи и изследвания за вирусен хепатит В и С.
Скринингът ще се извърши съвместно с Отдела по вирусология при Националния център по заразни и паразитни болести. Всички, които желаят да проверят своя статус, могат да се изследват напълно безплатно.

Безплатни прегледи на пациенти с хронични хепатити ще се проведат и във Варна (в Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Света Марина”), а също така и в Монтана (МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”).

Близо 120 служители в здравното министерство също ще се подложат на
изследване за хепатит В и С в сградата на ведомството.

Вирусните хепатити са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания и продължават да бъдат актуален проблем в медицината.

Статистика сочи, че всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит без да подозира. Голяма част от болните не знаят, че са болни поради безсимптомното протичане и разбират за това съвсем случайно.

Хепатит B, наричан още „тихият убиец”, е заболяване на черния дроб, което протича остро и хронично. У нас най-често боледуващи от остър вирусен хепатит В са хората между 18 и 29 години.

Веднъж станал хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота. Разпространява се предимно по кръвен път - кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане; по полов път; при раждане от заразена майка на новородено. Болестта убива над 1 милион души годишно. По света има над 350 милиона хронично болни.

Приблизително 70 % от инфектираните с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит C.  Разпространява се чрез инфектирана кръв - чрез кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона болни.

Коментари