Публикация

Д-р Полина Петрова: Сухата, болезнена кашлица трябва да бъде потискана

Д-р Полина Петрова: Сухата, болезнена кашлица трябва да бъде потискана

Най-добре е влажната кашлица да се лекува с билкови сиропи


Д-р Полина Филева Петрова е общопрактикуващ лекар от Велико Търново.

 

Какво представлява кашлицата, какви са най-честите причини за нейната поява?

 

Кашлицата е един сложен рефлекторен акт, който цели опазване на гърлото и на горните дихателни пътища. Тя представлява едно бързо изкарване на въздух, което е придружено с характерен шум. Кашлицата е защитен механизъм, който облекчава дишането. Най-честата причина за възникването й е заболяване на дихателните пътища.

 

Дихателните пътища са покрити с много чувствителен епител, който е високо кръвоснабден. Той завършва с реснички, които в синхрон се движат отвътре навън и изтласкват секрети, прашни частици и бактерии. Когато този епител се увреди от някаква вирусна инфекция, дренажът на дихателните пътища става невъзможен. По този начин се натрупва секреция, която води до кашлица.

 

 

 

 

Какви са видовете кашлица?

 

Кашлицата може да е суха или влажна, според това дали се отделят някакви секрети. При сухата липсва секрет, а при влажната той се отделя в обилно количество под формата на храчки. Храчката най-често е съставена от слуз и гной, а може да има и кървави жилки.

Според продължителността кашлицата може да бъде остра, подостра и хронична. Острата обикновено трае до 3 седмици, като започва внезапно, най-често на фона на респираторно заболяване. Трябва обаче да се знае от родителите, че в детска възраст с остра кашлица може да започне и вдишването на чуждо тяло. Подострата трае от 3 до 8 седмици и е свързана с отзвучаване на възпалителните промени и постепенно изчистване на дихателния епител. Понякога обаче има и хронична кашлица, която продължава повече от 8 седмици. Тя е свързана с хронични възпалителни заболявания, както например астмата.

Кашлицата може да зависи и от причините, които я предизвикват. Има например химична кашлица, предизвикани от химични изпарения, които водят до ерозия на лигавицата на дихателните пътища. Тя може да бъде предизвикана и от топлинни източници. Високите температурни отклонения могат да доведат до вдишване на топъл въздих, който изсушава лигавицата и предизвиква суха кашлица.

 

Как е най-добре да се лекува кашлицата?

 

За да се лекува една кашлица трябва много точно да се прецени дали тя е причинена от респираторно заболяване или дали е от нещо друго, като например алергия. Необходимо е също така да се уточни болното място – горните или долните дихателни пътища.

 

Когато кашлицата се дължи на вирусна инфекция се преценява нейния характер – дали тя е суха или влажна. Ако е суха и е свързана с много дразнене на гърлото и болезнено смущаване на общото състояние, при което пациентът не може да си поеме въздух, тогава подхождаме с потискане. Използваме препарати, които водят до блокиране на рецепторите в бронхите и понякога в мозъчния център, командващ кашлицата. Ако тя е влажна и има отхрачване, тогава подхождаме с билкови сиропи, които улесняват отделянето на секрета. 

 

Биковите сиропи имат много добра поносимост и успокояващ възпалената лигавица ефект. Ползата от билките е доказана още в древните учения на Аюрведа. Някои от тях имат естествен антиоксидантен ефект, други засилват имунната система, а трети подобряват проводимостта на бронхите, като улесняват отделянето на секрета. Отделни билки притежават и антибиотичен ефект, като действат на бактериите, които са залегнали в лигавицата на дихателните пътища.

 

Един от сиропите, от които съм с отлични впечатления, е Ен-Ти-Тус. Той съдържа една интересна комбинация от подбрани билки, които повлияват и на сухата, и на влажната кашлица. Той е сириоп, който се използва и при дрезгав и пресипнал глас. Подходящ е както за деца, така и за възрастни. Сиропът е много приятен на вкус и освен това предизвика много меко отхрачване, което е изключително важно при сухите кашлици. Уникалната комбинация от билки го прави незаменим в лекарската практика. Ен-Ти-Тус се предлага като сироп, капсули и таблетки за смучене.

 

По какво преценявате дали да изпишете сироп, капсули или таблетки за смучене?

 

При малките деца нямаме избор и изписваме сироп. При възрастни с дрезгав, пресипнал глас и болки в гърлото са подходящи таблетките за смучене, защото противовъзпалителният ефект се проявява най-бързо в гърлото.

 

 

 

 

 

Как можем да се предпазим от появата на кашлица?

 

Това е трудно, защото тя е един от най-честите симптоми в общата практика. Над 80% от пациентите, които влизат в една амбулатория са с кашлица. 

 

 

 

Коментари