Публикация

АНДРОГЕНЕН КОСОПАД (АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ) – КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ И КАК СЕ ЛЕКУВА? Д-р Малена Герговска

АНДРОГЕНЕН КОСОПАД (АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ) –
КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ И КАК СЕ ЛЕКУВА?
Д-р Малена Герговска

Андрогенната алопеци представлява косопад, възникващ под влияние на мъжките полови хормони (андрогените). Заболяването засяга и двата пола, но е по-често при мъжете. Характеризира се с опадане и оредяване на косата на симетрични зони на главата.


      Андрогенната алопеция е изключително често срещано заболяване, което засяга около 50 % от мъжете и може би много жени, по-възрастни от 40 години. Честотата на андрогенната алопеция се увеличава значително при жени след менопауза и съгласно проучване може да повлияе на 75 % от жените на възраст над 65 години.

     Андрогенната алопеция се представя с разреждане и опадане на косата в симетрични участъци на главата при генетично предразположени индивиди, предизвикано от въздействието на андрогенните хормони. При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Андрогенната алопеция се свързва най-вече с генетични фактори, като са открити са гени в половите хромозоми, които могат да предизвикат ранен андрогенен косопад. Затова свидетелства честото предаване на този проблем в семейството по мъжка линия.В тези гени е закодирана и  по-високата чувствителност на клетъчните рецептори на космения фоликул към дихидротестостерон. По този начин, дори и при нормални нива на мъжки полови хормони у мъжете и жените може да се наблюдава андрогенен косопад.

         За развитието на андрогенна алопеция при мъжете, ключова роля играят повишените нива на мъжки полови хормони в кръвта. Действието на тези хормони се осъществява чрез свързването им с клетъчни рецептори, чието количество зависи от наследствени фактори. По тази причина от значение за възникване на андрогенна алопеция е не само нивото на мъжките полови хормони, но и борят рецептори за тях.

Други предразполагащи фактори за възникване на заболяването са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, лошата хигиена и неправилната терапия на заболяването, прекомерния стрес, излагането на прекалено ниски или високи температури, инфекции на скалпа, дефицит на желязо, недостатъчен прием на белтъчини, влияние на токсични фактори, бременност и кърмене, болести на щитовидната жлеза - хипо- и хипертиреоидизъм и приемът на някои лекарства като цитостатици, бета-блокери, липидопонижаващи средства и много други.

     Началото на андрогенната алопеция е постепенно. При мъжете състоянието започва след 20-годишна възраст с постепенно разреждане на космите в темпоралните области, създавайки се преоформяне на предната част на линията на косата. При по-голямата част от случаите еволюцията на алопецията прогресира чрез фронтално и вертексно оредяване на косата, като с течение на времето двата участъка се сливат. Процесът напредва бавно без субективни оплаквания. В началото космите се заместват от изтънели, дистрофични и депигментирани косми, които също опадат. Кожата на главата става гладка, лъскава и с напредване на възрастта леко атрофира. Обикновено космите, разположени в тилната област, не се засягат.

         Aндрогенен косопад при жените

     Жените с андрогенна алопеция обикновено се представят с дифузно разреждане на космите в челно-слепоочната област и короната на скалпа, което започва значително по-късно през преклимактеричния период. Състоянието води до постепенно изтъняване на косата и често се предхожда от себорея и pityriasis simplex, както и наличие на сърбеж. И при мъжете, и при жените с андрогенна алопеция, преходът от големи, дебели, пигментирани терминални косми към по-тънки, по-къси, неопределени косми и накрая до къси, тънки, непигментирани, велусни косми в засегнатите области е постепенен. Крайният резултат може да бъде тотална загуба на коса в областта.

При жените, андрогенната алопеция настъпва при ендокринни заболявания, особено при дисфункция на хипофизата, надбъбрека, щитовидната и половите жлези. Необходимо е гинекологично изследване за установяване на статуса на половата система, тъй като яйчникови тумори са възможна причина за възникване на андрогенна алопеция.Тежките форми на андрогенна алопеция на жените се дължат на засилено производство на мъжки полови хормони поради ендокринни заболявания, като Синдром на поликистоза на яйчниците и често се комбинира с хирзутизъм (окосмяване от мъжки тип), акне и себорея.

       Начинът на живот също повлиява андрогенния косопад!

     Въпреки че генетичните фактори играят основна роля в при този вид косопад, начинът на живот също оказва макар и малко влияние. Консумацията на храни с високо съдържание на мазнин и заседналия начин на живот предразпологат значително към настъпването на андрогенна алопеция. Всекидневната интензивна физическа активност намаляват базовите инсулинови нива и базовият общ и свободен тестостерон, като намаляват ДХТ. Съществуват хипотези, че силовите тренировки биха имали негативен ефект върху косата, повишавайки тестостероновите нива. Изглежда тези схващания не са твърде валидни, тъй като проучване сочи намаляване на свободния тестостерон като резултат от силови тренировки.

Най-важните аспекти при диагностицирането на състоянието са анамнезата и физикалния преглед. При жените може да се наложи лабораторно хормонално изследване. Голяма част от хората с андрогенно оплешивяване се примиряват с това състояние, но е важно да се знае, че медицината разполага с терапевтични подходи, които могат да намалят и дори спрaт напълно косопада, а приложени рано - и да имат обратимо действие.

       Локално лечение

  Включва прилагането на подходящи козметични и лекарствени препрати. Къ,м козметиката подходящи са различни шампоани, лосиони, топикален кофеин, мелатонин, биотин някои хранителни добавки; шампоан с кетоконазол според някои прочувания има също стимулиращ ефект върху космения растеж, като антикосопадните свойства на шампоана може би се дължат и на намаляването на количеството на себума. Себумът е мастна субстанция, която се натрупва около космените фоликули. Възможно е премахването на себума да води до "отпушване" на фоликула и последващо подобряване на кръвоснабдяването и храненето му.

От лекарствата с успех се прилага локално миноксидил, в концентрации от 2 % или 5 % под формата на пяна или разтвор. Среща се на Европейския пазар под различни търговски наименования, като 5%-концентрация е предназначена за мъже, а 2% - за жени.

      Системно лечение

     Финастерид се приема перорално и е синтетичен антиандроген, който инхибира ензима 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в дихидротестостерон. Препаратът се използва за лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата в ниски дози и рак на простатата - във висока. Finasteride е регистриран в много страни за лечение на андрогенна алопеция.

Хирургичното лечение представлява трансплантация на космени фоликули от окципиталната област на главата в засегнатите зони. Присаждането на коса е хирургична процедура, която включва на космени фоликули от една част на скалпа в друга, като най-често се използва при андрогенна алопеция.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари