Публикация

7 април - Световен ден на здравето и празник на Медицински университет – София

7 април - Световен ден на здравето и празник на Медицински университет – София

Академичната общност на Медицински университет – София ще отбележи патронния си празник в сряда, 4 април 2018 г. от 16:00 ч.


На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. От 2004г. денят е приет и за празник на Медицински университет – София.

Академичната общност на Медицински университет – София ще отбележи патронния си празник в сряда, 4 април 2018 г. от 16:00 ч. с поднасяне на венци пред Докторския паметник.

След което ръководството на МУ-София ще раздаде годишните си награди за научно-изследователска и преподавателска дейност на официална церемония в Музикалния театър в столицата. В навечерието на тазгодишния 7 април най-старата медицинска Алма Матер ще отличи водещи имена в българската медицина. Наградите ще връчи ректорът проф. Виктор Златков, дм., като следва:

-почетният знак “AESCULAPIUS” на Медицинския университет – за принос в развитието на българската медицина ще бъде връчена на чл.кор. проф. Иван Митов, дмн, декан на Медицински факултет, МУ-София;

-наградния знак „PANACEA” за особени приноси при реализацията, преподаването и научно-изследователската и експертна дейност за предходната година ще бъдат наградени акад. проф. Борис Тенчов, дбн. (Медико-биологична област), проф. Сабина Захариева, дмн  (Медико-клинична област) и проф. Тихомира Златанова, дм (Медико-социална област);

- лентата “SIGNUM LAUDIS” – за особени приноси в развитието на МУ-София, ще бъдат връчени на проф. Борислав Владимиров, дм, проф. Красимира Янева – Рибагина, дм , проф. Илко Гетов, дф и доц. Цветанка Живкова, дх. 

- “SIGNUM LAUDIS”- плакет ще се връчи на проф. Венета Божинова-Чамова,дм.

За първи път ще бъдат връчени обновените наградни знаци “AESCULAPIUS” и „PANACEA” (виж снимките на наградните знаци), дело на младия, но изключително талантлив скулптор Красимир Кръстев-Ломски, ученик на Георги Чапкънов. Името му е популярно покрай някои известни скулптури в България.

По времето на събитието Деканът на Медицински факултет към МУ-София ще отличи преподаватели от Медицински факултет със съответните годишни награди за наука.

След награждаването преподаватели и студенти ще се насладят на гала спектакъл от репертоара на Музикалния театър.

Каним студентите и преподавателите от Медицински университет – София да отбележим заедно празника!

Снимките са от тържественото честване на празника на МУ-София през 2017 г., когато се отбелязваше 100-годишния юбилей на академичното медицинско образование в България.

Снимки на обновените наградни знаци “AESCULAPIUS” и „PANACEA” , дело на скулптора Красимир Кръстев-Ломски

Коментари