Публикация
По колко яйца на ден можем да ядем
След редица проучвания, учените дадоха отговор на този въпрос
Повечето от нас са чували, че консумацията на яйца не е препоръчителна, защото те повишават нивата на лошия холестерол в организма. Такива бяха доскоро и актуалните препоръки на диетолозите.
За какво са полезни яйцата
Те съдържат витамин D. Калцият, за да бъде добре усвоен от организма, се нуждае от витамин D. Това е залог за здрави кости и за здрави зъби.
Включените в закуската яйца гарантират енергия през целия ден. Хранителните вещества и аминокиселините, които се съдържат в тях, позволяват нормалното функциониране на целия организъм. В едно яйце със среден размер се съдържат 6-7 грама първокачествен протеин, 3-4 г. мазнини - най-вече в жълтъка и около 60 калории. Затова яйцата са идеалният продукт за активните хора.
Яйцата са богати
и на витамините А, В3, В6, В12. Съдържат йод, цинк, калций, магнезий, желязо, фосфор и различни минерали. Те са чудестна храна, която помага да се справим с пролетната авитаминоза. Високото им съдържание на лецитин и холин ускорява извеждането на холестерина и мазнините от организма. Яйцата влияят добре и на зрението. Жълтъкът съдържа лутеин и зеаксантин, предотвратяващи катарактата. Витамин А помага да се избегне кокошата слепота.
Едно яйце съдържа 6 г. белтъчини
Това означава, че 3 яйца може да заменя едно парче месо. Белтъчините помагат да се контролира кръвното налягане, понижават теглото, подобряват здравето на костите.
Яйцата стабилизират и работата на сърцето. Фолиевата киселина в тях помага на процеса на кръвообразуване, което влияе положително върху цялата сърдечно-съдова система.
И ето добрата новина: последното изследване на екип от учени доказа категорично, че 3 яйца на ден са полезната доза за човек и не вредят на здравето му.
Вижте още: 5 ползите за здравето от пъдпъдъчите яйца
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store
източник: www.jivotatdnes.bg
Коментари