Публикация

По колко яйца на ден можем да ядем

По колко яйца на ден можем да ядем

След редица проучвания, учените дадоха отговор на този въпрос


Повечето от нас са чували, че консумацията на яйца не е препоръчителна, защото те повишават нивата на лошия холестерол в организма. Такива бяха доскоро и актуалните препоръки на диетолозите.  

За какво са полезни яйцата

Те съдържат витамин D. Калцият, за да бъде добре усвоен от организма, се нуждае от витамин D. Това е залог за здрави кости и за здрави зъби.

Включените в закуската яйца гарантират енергия през целия ден.  Хранителните вещества и аминокиселините, които се съдържат в тях, позволяват нормалното функциониране на целия организъм. В едно яйце със среден размер се съдържат 6-7 грама първокачествен протеин, 3-4 г. мазнини - най-вече в жълтъка и около 60 калории. Затова яйцата са идеалният продукт за активните хора.

За какво са полезни яйцата

Яйцата са богати 

и на витамините А, В3, В6, В12. Съдържат йод, цинк, калций, магнезий, желязо, фосфор и различни минерали. Те са чудестна храна, която помага да се справим с пролетната авитаминоза. Високото им съдържание на  лецитин и холин ускорява извеждането на холестерина и мазнините от организма. Яйцата влияят добре и на зрението. Жълтъкът съдържа лутеин и зеаксантин, предотвратяващи катарактата. Витамин А помага да се избегне кокошата слепота.

Едно яйце съдържа 6 г. белтъчини

Това означава, че 3 яйца може да заменя едно парче месо. Белтъчините помагат да се контролира кръвното налягане, понижават теглото, подобряват здравето на костите.

Яйцата стабилизират и работата на сърцето. Фолиевата киселина в тях помага на процеса на кръвообразуване, което влияе положително върху цялата сърдечно-съдова система.

 

И ето добрата новина:  последното изследване на екип от учени доказа категорично, че 3 яйца на ден са полезната доза за човек и не вредят на здравето му.

 

Вижте още: 5 ползите за здравето от пъдпъдъчите яйца

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

 

източник: www.jivotatdnes.bg

Коментари