Публикация

Как да се преборите с умората по време на химиотерапия ?

Лечението на рак може да отнеме много от Вас както във физически, така и в емоционален аспект, така че доста често срещано явление по време на лечението е чувството на умора


Важно е да обсъдите тази тема с лекуващия си лекар, но също така има няколко стъпки, с които да държите умората си под контрол:
 

  • Движете се. Може да не се чувствате, сякаш искате да си размърдате мускулите, но упражненията ще повишат енергията Ви. (Първо се уверете, че докторът Ви е съгласен с това.) Опитайте се да вървите, или да извършвате друго действие със средно натоварване, което Ви харесва, толкова често, колкото можете, дори да е само за 15 минути.

  • Отпуснете съзнанието си. Упражнения, които са едновременно за съзнанието и тялото, като например йогата, тай-ши, кигонг (китайска форма на движеща медитация) може да намали умората Ви, като Ви помага да се фокусирате върху релаксирането.

  • Не се пришпорвайте. Установете кои са нещата, които трябва да се свършат днес, и кои са тези, които могат да почакат. Разпределете си дейностите през деня, като си оставите време за почивка между всички тях.

  • Имайте добра хигиена на спането. Доброто нощно спане може да Ви помогне да се почувствате отпочинали. За да помогнете това да се случи, не си лягайте с лаптопа в ръка, независимо дали ще работите на него или просто ще четете. Изключете музиката и всички видове екрани през времето за сън и ограничете дневната дрямка до час или по-малко. Точно преди лягане също е подходящо време за дейности, които ви релаксират, като медитацията.

  • Изговорете емоциите си. Притеснението, страхът и липсата на надежда също могат да допринесат за умората Ви. Психолозите са хората, които биха могли да Ви помогнат да „излеете“ някои от тези чувства. Също така, бихте могли да се присъедините към група от хора със същите проблеми, за да чуете как те се справят със своето изтощение.

  • Пийте достатъчно течности. Дехидратацията може да Ви накара да се чувствате уморени и объркани. Дръжте шише с вода близо и пийте често. Ако не харесвате вкуса на чиста вода, добавете резен лимон, портокал или лайм. Супи, желатин, сладолед и водата в плодовете и зеленчуците също се брои.

  • Хапвайте по малко през целия ден. Имате нужда от калории, които да поддържат силата Ви Ако нямате апетит, опитайте се да ядете 5 или 6 малки порцийки през деня, вместо 3 големи.

  • Намалете захарта. Захарните изделия ви дават енергия, която се изпарява бързо. Накрая се чувствате дори по-изтощени. За да поддържате нивото на кръвната си захар стабилно, опитайте се да хапвате по малко от микс от протеини, мазнини и фибри, като парче плод с козе сирене или шепа сурови ядки.

  • Яжте храни, богати на желязо. Тялото Ви има нужда от желязо, за да произвежда червени кръвни телца, които отвеждат кислорода през тялото и Ви дават енергия. Липсата на желязо може да доведе до анемия, което ще Ви накара да се почувствате наистина изморени. Включете към менюто си храни, богати на желязо, каквито са спанакът, бобът, червеното месо и други. Също така, фокусирайте се върху храни с високи количества витамин С, като ягоди и цитрусови плодове, които ще помогнат на тялото Ви да абсорбира желязото. Но недейте да взимате никакви хранителни добавки, преди да се консултирате с Вашия лекар! Докторът Ви също би могъл да Ви прегледа за наличие на анемия и да Ви препоръча добър начин на лечение.

  • Поискайте помощ. Приятелите и хората, които Ви обичат, ще искат да Ви помогнат през времето на лечението, но може и да не знаят как да го направят. Не се страхувайте да отправите към тях специфични молби, като да сготвят или да гледат децата Ви вместо Вас, за да си почивате. Или помолете приятел да организира помощ за Вас.

  • Излизайте навън. Независимо дали седите на плажа, гледате птиците или се разхождате в парка, самото стоене навън ще Ви помогне да се почувствате по-съсредоочени и ще освежи съзнанието Ви.

  • Говорете с доктора си. Следете по кое време на деня се чувствате най-изморени. Става ли по-лошо след лечението? Какво Ви кара да се подобрявате? Щом споделите това с Вашия доктор, той може да Ви предложи да започнете друг вид медикаменти или да проследи причините, които провокират Вашата умора.

Източник текст: Brunilda Nazario,January 27, 2015, WebMD
Фотография: Andrey Pavlov

Коментари